Nyílt tudomány és EOSC a különböző tudományterületeken

Nyílt tudomány és EOSC a különböző tudományterületeken

Az EOSC Future projekt keretében 2024. március 5–7-én workshopot szerveznek, amelynek célja, hogy megvitassák a különböző tudományterületek nyílt tudományos gyakorlatát, illetve az EOSC ebben elfoglalt szerepét.

A workshop célja, hogy elősegítse az egyes szakterületekhez kapcsolódó nyílt tudományos infrastruktúrák együttműködését, illetve megvitassa, hogy ezt a folyamatot hogyan tudja az EOSC segíteni. A célkitűzéseknek megfelelően az eseményen elismert kutatók és az egyes infrastruktúrák működtetéséért felelős kutatástámogatási szakemberek vesznek részt.

A kétnapos workshopon hat lépcsőben tárgyalják a témakört:

  1. Az egyes szakterületek bemutatása, a workshop célkitűzéseinek meghatározása.
  2. Az EOSC Future tudományos projektjeinek, illetve a szakterületek közt átjárható infrastruktúrák ismertetése.
  3. Gyakorlati példák és megvalósítások a műszaki területről.
  4. Vezető kutatók elemzése az egyes szakterületeken elérhető változásokról.
  5. Vezető kutatók helyzetelemzése a változásokat befolyásoló legfontosabb kihívásokról.
  6. Az EOSC kínálta lehetőségeket bemutató képzési és oktatási lehetőségek ismertetése, elsősorban a fiatal kutatókra fókuszálva.

A kétnapos workshop végén a résztvevők egy keretrendszert határoznak meg, ami az egyes tudományos szakterületek közti átjárhatóságot és kommunikációt hivatott elősegíteni.

Az előadók közt szerepel Szegedi Péter, az Európai Bizottságnak az EOSC közbeszerzések szakmai megvalósításáért felelős munkatársa.

További részletek: https://www.openaire.eu/eventdetail/1232/303/eosc-future-dahlem-workshop-accelerating-open-science-in-eosc-collaborative-interfaces-between-scientific-domains-and-disciplines