Együttműködés a SCOAP³ és az OAPEN között

A 2012-ben indul SCOAP³ program célja a részecskefizikai tanulmányok szabadon hozzáférhetővé tétele. A sikeres kezdeményezésnek hála a szakterület folyóiratcikkei 90%-ban szabadon elérhetők mindenki számára. 2019 óta a SCOAP³ keretein belül az e-könyvek nyílt hozzáférésű biztosítása is, aminek köszönhetően már 100 kiadvány vált elérhetővé mindenki számára. A DOAB-ot is üzemeltető OAPEN a szabadon elérhető e-könyv számára biztosít támogatást és infrastruktúrát.

A SCOAP³ és az OAPEN közti együttműködés a részecskefizikával foglalkozó e-könyvek elérhetőségét, felfedezhetőségét és megőrzését szeretné előmozdítani. Az együttműködésnek hála az OAPEN oldalán külön könyvtárban lesznek elérhetők a SCOAP³ keretében szabadon hozzáférhetővé tett kötetek. Emellett a kiadványok szolgáltatói környezetének biztosításával, a reklámozással, a megőrzéssel és a használati adatok biztosításával is támogatják a program sikeres megvalósulását.

További részletek: https://oapen.org/article/new-collaboration-between-scoap-for-books-and-oapen-open-access-books-in-particle-physics

2021-10-07