Nyílt Tudományos Fórum

Nyílt Tudományos Fórumot szervez 2021. május 28-án a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A rendezvény célja konzultáció a magyarországi nyílt tudományos stratégiáról.
A KIFÜ és a DEENK tevékenysége az EOSC-ban segíti egy olyan hazai hálózat létrehozását, amelyben a nyílt tudományban potenciálisan érintett partnerek, kutatási intézmények, szolgáltatók, támogató és finanszírozó szervezetek közösen alakítják ki Magyarország Nyílt Tudományos Együttműködés előrehaladásának terveit.

A hazai támogató együttműködés célja:

  • A nemzeti és nemzetközi nyílt tudományos együttműködésben történő részvétel koordinációja.
  • Hozzájárulás a nemzeti nyílt tudományos stratégia kidolgozásához és megvitatásához.
  • Hozzájárulás az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés (European Open Science Cloud, EOSC) és az európai adatinfrastruktúrákban való részvételhez. Aktív együttműködés a közös szövetségi EOSC-szolgáltatások meghatározásában, hogy optimálisan lehessen azt használni a már résztvevő tudományos közösségben, és folyamatosan terjedjen ki további új tudományos közösségekre és szolgáltatásokra.
  • Egy nemzeti és európai adatalapú szövetség fejlesztésének ösztönzése, amely szövetség az adatokat előállítók, a kutatási infrastruktúrák, a nagy-sebességű kutatói hálózat és a legfejlettebb számítási rendszerek szövetségén alapul.
  • Kutatási infrastruktúrák és digitális/elektronikus infrastruktúrák közötti szinergiák megtalálása és kihasználása.

Regisztráció: https://openscience.hu/events/magyar-nyilt-tudomanyos-forum

2021-05-21