Szupergyors Internet Program (SZIP)

Jelenlegi hely

Projekt címe: Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése
Projekt azonosító száma: GINOP-3.4.1-2015


Háttér és célok

A Kormány a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célkitűzéseként, összhangban az Európai Unió Digitális Menetrendjével vállalta, hogy 2020-ra minden háztartás számára elérhető legyen a legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége és hogy a háztartások legalább 50%-ában 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre. A Szupergyors Internet Program (projekt)-szervezeti kialakítására a KIFÜ-ben került sor 2014-ben.

Feladatok és szervezet

A megfogalmazott célkitűzésekkel összhangban a program feladatai között szerepel a szükséges fejlesztések előkészítése, beleértve a piaci és területi felméréseket, a stratégiai, pénzügyi és infrastrukturális, valamint a fejlesztési tervezést, gazdasági vizsgálatokat, a felmerülő pályáztatások előkészítését, a pályázatok részletes műszaki anyagainak kidolgozásával, a pályáztatás lebonyolításával, a beérkező pályázatok kiértékelésével, és a támogatási döntések előkészítésével. A Program alapvető feladata, hogy a kidolgozás során mindvégig figyelemmel kísérje, ellenőrizze, elakadás esetén támogassa a kivitelezést végző piaci cégek munkáját, illetve, hogy a kivitelezés során végig megfelelően informálja a projekt haladásáról, a felmerült kérdésekről és problémákról a Program felsőbb szintű irányítását és felügyeletét ellátó szervezeteket és a rajtuk keresztül a közvéleményt.

A Program szervezeti felépítése: 

  • SZIP Programiroda
  • Kivitelezések követése projekt (KKP): A megvalósítás ellenőrzésére és támogatására kialakított felügyelőmérnöki hálózat (FEM). 
  • HTMR projekt (Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer)

Eredmények, jövőbeli kihívások

Az elért eredmények szempontjából fontos, hogy a fejlesztésre szoruló majd 1 millió igényhely sorsát a program több mint 90%-os hatékonysággal menedzselte 2018. első negyedévéig, mintegy fele-fele arányban önerős vagy támogatott (EU, vagy állami) megoldással. Ezek a fejlesztések folyamatban vannak a FEM hálózat kontrollja alatt. Az elért munka nemzetközi elismeréseként a 2017-es „European Broadband Award” gálán a legjobb három európai állami finanszírozású projekt közé sikerült bekerülni.
A 2018-2020-as évekre és a visszamaradt feladatokra tekintettel a prioritási lista élén a még nem menedzselt ellátatlan mintegy 80-100 ezer igényhely pályáztatása a fő célkitűzés. Ezzel párhuzamosan egy országos vezeték nélküli (4G alapú) „SZIP mobil” szolgáltatás beindítása és az egyre kiterjedtebb és előrehaladottabb kivitelezések „felügyelőmérnöki kézben tartása” a fő célok.