Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése a Közép-Magyarország Régióban (SZIP-KMR)

Projekt azonosító száma: IGF/532/2017-NFM_SZERZ
Kedvezményezett neve: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Szerződött támogatás összege: 131 534 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. június 30.


Az Európai Unió Digitális Menetrendjének és Magyarország Nemzeti Infokommunikációs Stratégiájáról szóló kormányhatározat Digitális Infrastruktúra pillérének kitűzött célja, hogy 2020-ra minden háztartás számára legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége biztosított legyen, továbbá, hogy a háztartások legalább 50%-ában 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre. A Magyar Kormány Digitális Nemzet Fejlesztési Programról (DNFP) szóló kormányhatározatában deklarálta, hogy ezeket az elvárásokat Magyarország már 2018. év végére teljesíti.

A nemzeti fejlesztési miniszter gondoskodik a program végrehajtásának koordinációjáról, a Szupergyors Internet pillér megvalósításának szakmai irányításáról, valamint a KIFÜ közreműködésével a DNFP Programiroda felállításáról.
A Közép-Magyarország Régióban az újgenerációs hálózatok fejlesztése érdekében 6,9 milliárd forint hazai költségvetési támogatás áll rendelkezésre.

A fenti rendelkezések alapján az újgenerációs hálózatok fejlesztése érdekében „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése a Közép-Magyarország Régióban” tárgyban Pályázati konstrukció került kiírásra. A beadott pályázatok elbírálását követően maradtok olyan területek, melyekre nem érkezett igény, így ezek szélessávú lefedését más módon kell biztosítani.

 A SZIP KMR pályázati kiírás támogatott projektjei