Országjáró IT turnébuszt adtak át az Educatio szakkiállításon

Országjáró IT turnébuszt adtak át az Educatio szakkiállításon

A „Programozd a jövőd!” projekt szemléletformáló programjának keretében útnak induló jármű az informatikai pályát népszerűsíti majd az ország minden részében. Az Educatio szakkiállításon felavatott turnébusz profi oktatói stábbal és szórakoztató foglalkozásokkal hozza közelebb az informatikát a 10-19 éves fiatalokhoz.

Az izgalmasan berendezett buszban a hagyományos tanteremi oktatásból kiszakadó diákok high-tech eszközöket próbálhatnak ki, interaktív informatika óra keretében fedezhetik fel az IT világot. A foglalkozások során 3D nyomtatókat használhatnak, mobil játékfejlesztésre, vezérlőegység programozására nyílik lehetőségük.

Az öt éve tartó „Programozd a jövőd!” program célja, hogy a tanulók, a tanárok és a szülők megismerjék a digitalizáció, az informatika és az innováció lehetőségeit, a szakma szépségeit. A kezdeményezés önálló standdal van jelen az Educatio kiállításon, ahol a továbbtanulni szándékozók látványos előadások és bemutatók keretében tájékozódhatnak az elérhető informatikai felsőoktatási képzésekről. Itt mutatkozik be hazánk első IT turnébusza és mobil IT oktatási laborja, amely a tervek szerint 60-80 iskolát látogat meg 2022 első felében. Az oktatási intézmények a projekt honlapján jelentkezhetnek „Az IT a jövő/d!” roadshowra.

„A digitális ágazat biztos elhelyezkedést és kimagasló kereseteket kínál a tehetséges fiatalok számára. Az IT szektorban a vírusválság ellenére is élenjáró mértékben bővült a foglalkoztatás, az egyetemi informatikusképzések az elmúlt évek jelentkezési adatai szerint a legnépszerűbb szakok közé tartoznak. Az Educatio kiállításra kilátogatók a „Programozd a jövőd!” standjánál interaktív megoldásokon keresztül ismerhetik meg az IKT szakma érdekességeit, lehetőségeit. A most átadott turnébusznak köszönhetően hazánk összes településén naprakész technikákkal kelthetjük fel a magyar fiatalok érdeklődését az informatikusi pálya iránt. Az évente akár 150-200 iskolában is megforduló roadshow első állomása január 18-án, Fehérgyarmaton lesz, a folytatásban mátészalkai és csengeri helyszínek következnek” – mondta el Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.