A KIFÜ e-infrastruktúrája a top50 között, mint „Kiváló Kutatási Infrastruktúra”

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elektronikus infrastruktúrája bekerült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) TOP50 Kutatási Infrastruktúra programjának nyertesei közé, mint „Kiváló Kutatási Infrastruktúra”. A díjátadóra 2021. december 16-án került sor a Pécsi Tudományegyetemen.

A rendezvényen Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter is beszédet mondott a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) Kiváló Kutatási Infrastruktúra elismerő címek átadása előtt, amelyben kitért az elmúlt évek eredményeire és a kutató-fejlesztő helyek munkatársi számának emelkedésére.

Ezt követően díjazták Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, köztük a KIFÜ rendszerét és munkáját is. A díjátadót követően Kongó Krisztián, a KIFÜ Infrastruktúráért Felelős elnökhelyettese elmondta, hogy a szervezet egyik fő feladata, hogy digitális infrastruktúra szolgáltatásaival a hazai kutatókat hatékonyan támogassa, valamint lehetővé tegye nemzetközi kutatásba való bekapcsolódásukat.

A KIFÜ és elődei 1986 óta szolgálja ki az oktatási és kutatási területeket – az adatok kezelését, nagy teljesítményű feldolgozását, adatokhoz való biztonságos hozzáférést és tárolását lehetővé tevő – digitális infrastruktúrával.

A KIFÜ tevékenységét az NKFIH a korábbi években is elismerte: 2013-ban Nekifut regiszter tagjaként, 2018-ban a „Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Útiterv” tagjaként, most 2021-ben pedig „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” díj nyerteseként.