Budapest, Magyarország
+06 48 48 87 40

Hogyan tovább – az EOSC működése 2021-től

2021 fordulópont lesz az Európai Nyílt tudományos Együttműködés (EOSC) életében. A jelenleg működő irányító testület és a munkacsoportok megbízatása ez év végével lejár. Az Európai Bizottság a továbbiakban az EOSC célkitűzéseit „közös programozású” partnerségek (Co-programmed Partnerships) révén tervezi megvalósítani.

A megfelelő jogi háttér biztosításához idén nyáron megalakult az EOSC AISBL. non-profit szervezet, melybe október közepéig 184 tag jelentkezett, közel 60% a kutatást végző intézmények közül került ki. A szervezet várja a további jelentkezőket, a feltételekről részletes tájékoztatás itt érhető el.

Az október 19 és 22 között megrendezett EOSC szimpózium így ebben a formában utolsó volt, a vezetőség és a munkacsoportok összefoglalták eddigi tevékenységüket. A potenciális felhasználók és szolgáltatók számára a kezdetben megvalósuló rendszerről (Minimum Viable EOSC), a részvételi szabályokról (ROP= Rules of Participation), a már létező európai adatszövetségekről és a tervezett üzleti modellről szóló előadások voltak nagyon hasznosak. Az EOSC-ban eddig is szerepet vállalók az infrastrukturális háttér, a FAIR adatkezelés megvalósulásának alakulását is nyomon követhették. A koronavírus járványhoz kapcsolódó kutatási adatok gyakorlatáról is több előadás szólt.
Az EOSC jövőbeli terveinek két legfontosabb, a konzultációk visszajelzéseit követő dinamikus dokumentuma a Stratégiai Kutatási és Innovációs Agenda (SRIA –Strategic Research and Innovation Agenda), mely az EOSC portálon letölthető, valamint a Fenntarthatósági Munkacsoport „Iron Lady” jelentése – mely az EOSC Secretariat-tól e-mailben igényelhető. A szimpózium teljes anyaga elérhető a https://www.eoscsecretariat.eu/events/eosc-governance-symposium-2020 link-en.

2020-11-30