Budapest, Magyarország
+06 48 48 87 40

Fiatal kutatók a nyílt tudománytól várják a kutatási minőség javulását

Három fiatal kutató jelentetett meg vitaindító írást a UKSG Insights című folyóiratában arról, hogy a jelenlegi tudományértékelési rendszer hogyan korlátozza a fiatal kutatók kutatásainak minőségét. A változás szerintük a nyílt tudomány irányába történő elmozdulás segítségével lehetséges.

Véronique De Herde, Mattias Björnmalm és Toma Susi írása személyes élettörténeteken keresztül mutatja be a jelenlegi tudományértékelési rendszer árnyoldalait. Meglátásuk szerint a fiatal kutatók számára különösen hátrányos, hogy a napjainkban alkalmazott tudományértékelési eljárások nem a tanulmányok tartalma, hanem megjelenésük formai követelményi alapján támogatják az előmenetelt a kutatói életpályán. A rendszer túlélését támogatja, hogy a tudományos kutatás értékelését olyan személyek végzik, akik az elmúlt évtizedek rendszerében sikeresen teljesítettek, ezért nem feltétlenül támogatják az értékelési szempontok megváltoztatását.

A három fiatal kutató szerint a jelenlegi elvárások nem támogatják kellően a kutatói együttműködést és a nyílt tudomány kínálta innovatív lehetőségeket, amelyek jsegíthetnék a kutatái minőség javítását. Álláspontjuk szerint a kizárólag formai metrikáktól el kell mozdulni a kutatási minőség javulását támogató értékelésig.

De Herde, Véronique, Mattias Björnmalm, and Toma Susi. 2021. “Game Over: Empower Early Career Researchers to Improve Research Quality”. Insights 34 (1): 15. DOI: http://doi.org/10.1629/uksg.548

2021-06-11