Az ALLEA állásfoglalása az open access egyenlőségről

Az All Europen Academies (ALLEAEquity in Open Access címmel állásfoglalást tett közzé a gold open access publikálással kapcsolatban. Az ALLEA támogatja az intézmények és konzorciumok transzformatív open access szerződéseit. Az ilyen megállapodások azonban csak az adott intézmény munkatársai számára teszik lehetővé a további költségektől mentes publikálást. Ezzel párhuzamosan fontos szeme előtt tartani a kutatás globális érdekeit is:

  • Hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kutatásértékelés a publikációt közlő folyóiratok impakt faktora mellett arányosan más szempontokat is tartalmazzon.
  • A nagy kiadók újabb erőfölénybe kerülhetnek a transzformatív szerződéseknek köszönhetően. Külön figyelmet kell fordítani a kisebb, egyesületi kiadók fenntartható működésére is.
  • A bölcsészettudományok területén arányaiban kevesebb publikálási lehetőséget tesznek lehetővé a transzformatív szerződések.
  • A transzformatív szerződések tovább növelhetik a tudományos egyenlőtlenségeket. Szem előtt kell tartani a fiatal kutatók, a fejlődő országok kutatóinak és a kisebb kutatási intézmények munkatársainak integrálását a globális kutatási rendszerbe.

További részletek: https://allea.org/portfolio-item/equity-in-open-access/
A teljes állásfoglalás: https://allea.org/wp-content/uploads/2021/10/ALLEA-Statement-Equity-in-Open-Access-2021.pdf

2022-01-07