Már csak március végéig látogatható a budapesti és a debreceni digitális élményközpont

Már csak március végéig látogatható a budapesti és a debreceni digitális élményközpont

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség Programozd a jövőd! projektjének kiemelt fejlesztési feladata a digitális bemutató- és élményközpontok létrehozása. Az IT szakma népszerűsítésére hivatott program keretében Győrben, Budapesten és Debrecenben nyílt központokban a legmodernebb technológiák segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az életünket teljesen átszövő digitális világgal.

Az élményközpontokban a virtuális és kiterjesztett valóság sokszínű eszközei várják a látogatókat. Megtudhatják, hogyan irányítható az interneten keresztül – akár távolról – egy okosotthon hűtő- és fűtőrendszere, a garázsajtó, a különböző háztartási gépek vagy a biztonsági rendszer. Az élményközpontokat szombatonként a családok, hétközben pedig iskolai csoportok vehetik birtokba. Az iskolák számára ajánlott foglalkozásokon a résztvevők olyan modern technológiákkal ismerkedhetnek meg, mint a robottechnológia, vagy a 3D nyomtatás. A fiatalok a 90 perces, ingyenes foglalkozások során szinte játszva barátkoznak meg a mérnöki gondolkodással, a robotépítés és a modern programozás alapjaival.

Azok a gyerekek, akik ilyen módon ismerkednek meg a modern eszközökkel, nemcsak a mindennapi életben boldogulnak majd jobban, hanem komoly érdeklődés alakul ki bennük a komplex természettudományok és az informatika iránt. Ők nagyobb eséllyel választanak majd pályát ilyen területről és lesznek sikeresek a digitalizáció miatt átalakuló munkaerőpiacon.

TANULNI CSAK JÁTSZVA ÉRDEMES!

A három digitális élményközpont eddig közel 57 000 látogatót fogadott. A győri Mobility Élményközpont ugyan tavaly novemberben lezárta projektes működését, a budapesti EDU&FUN és a debreceni DigITér március végéig még látogatható, továbbra is várják az IT iránt érdeklődőket.