KIFÜ támogatással készült fejlesztés a Barcelona Mobile World Kongresszuson (MWC)

KIFÜ támogatással készült fejlesztés a Barcelona Mobile World Kongresszuson (MWC)

Február 27. és március 2. között rendezik meg Barcelonában a világ vezető mobilkommunikációs szereplőinek szervezett éves szakmai világkiállítást és konferenciát. Idén a KIFÜ is érintett, hiszen a Széchenyi Egyetem Digitális Fejlesztési Központja, a KIFÜ támogatásával fejlesztette ki a Hungaroring Driver 21 rendszerdemót, amelynek nemzetközi bemutatására ezen a világeseményen kerül sor.

A Hungaroring driver 21 egy digital twin megoldás, amelyben a virtuális térben, „virtuális ikerként” a valóságot képezi le a rendszer. Két versenyautó és a szimulátor között kommunikálva, azonos időben jeleníti meg egy valós versenypályán zajló eseményeket. A fejlesztést tavaly szeptemberben mutatták be a Hungaroringen, ahol a KIFÜ megbízásából, a Magyar Telekom által kiépített 5G hálózaton jutott el a járműből a szükséges információ a szimulációs környezetbe. A megvalósításhoz minden autóba egy kísérleti eszközt szereltek, ez továbbította a szükséges adatokat. Mindehhez olyan speciális eszközt kellett fejleszteni, amely lehetővé teszi a pontos helymeghatározást és az adatgyűjtést is. A helyzet pontos ismerete mellett a megfelelő látvány eléréséhez szenzorok kiépítésére is szükség volt. A kormányszög szenzor vagy a kerékfordulatszámmérő szenzor, valamint a lengéscsillapítók pozíciójának ismerte mind fokozzák a felhasználói élményt. A fejlesztésnek köszönhetőn a felhasználó online, de azonos időben versenyezhet a Hungaroringen száguldó pilótákkal.

A KIFÜ Programozd a jövőd! projekt keretében megrendelt, a Magyar Telekom 5G hálózatán üzemeltett „Hungaroring driver 21” fejlesztésben rejlő potenciális lehetőséget felismerve, a Magyar Telekom javaslatot tett anyacégének, a Deutsche Telekom AG-nek a fejlesztés esetleges piaci hasznosítására.