A KIFÜ is támogatja a nyílt tudományos ismeretek terjedését

A KIFÜ is támogatja a nyílt tudományos ismeretek terjedését

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) munkatársai a 2022/23-as felsőoktatási tanév őszi félévében több egyetemen tartottak előadás-sorozatot, amelynek keretében a nyílt tudományhoz kapcsolódó kutatásmódszertani alapelveket ismertették.

Az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés (European Open Science Cloud, EOSC) magyarországi képviselője a KIFÜ. Az EOSC-hoz kapcsolódó NI4OS-Europe és EOSC Future európai uniós projektek egyik célja a nyílt tudomány népszerűsítése. Ennek keretében a KIFÜ munkatársai az őszi félév során 8 helyszínen 22 alkalommal 34 workshopot szerveztek a témában, több mint 370 résztvevővel. A sorozat célja tematikus tudásanyag átadásával támogatni a kutatókat és az oktatókat a nyílt tudományos ismeretek hasznosításában. Az érdeklődők megismerkedhettek többek között az open access publikálás jellemzőivel, a kutatási adatok kezelésének szempontjaival, a korszerű kutatásértékelési rendszerekkel, az EOSC és a KIFÜ által kínált kutatástámogatási szolgáltatásokkal.

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nyelvtudományi Kutatóközpont, a Nyíregyházi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem mind helyet adtak a workshopoknak. Az események során az előadók népszerűsítették a KIFÜ által is támogatott, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) által koordinált Nemzeti Állásfoglalás a Nyílt Tudományról című stratégiai dokumentumot, és bátorították az intézményeket a csatlakozásra. Az előadásoknak köszönhetően megvalósult az első nyílt tudományos egyetemi kurzus az ELTE Bölcsészettudományi Karán, Nyílt tudományos ismeretek címmel. Az előadás-sorozat a 2022/23-as tanév tavaszi félévében is folytatódik, többek között az Állatorvostudományi Egyetemen.