KIFÜ-előadás a legnagyobb hazai közgyűjteményi találkozón

KIFÜ-előadás a legnagyobb hazai közgyűjteményi találkozón

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Tatabányán tartotta éves vándorgyűlését. Az idén 54. alkalommal megrendezett, hagyományosan legnagyobb magyar közgyűjteményi találkozó 600 fő részvételével zajlott; a konferenciát Bencsik János, Komárom-Esztergom vármegye országgyűlési képviselője nyitotta meg.

A KIFÜ kiemelt informatikai szolgáltatásainak köszönhetően hagyományosan jó viszonyt ápol a közgyűjteményi szektorral. Ennek jó példái az Országos Széchényi Könyvtár és a KIFÜ együttműködésében zajló Országos Könyvtári Rendszer és Országos Könyvtári Platform projektek. 

A könyvtáros vándorgyűlésen idén Dr. Lencsés Ákos, a KIFÜ Nemzetközi és Kutatásfejlesztési Iroda munkatársa tartott előadást Nyílt tudományos feladatok a szakkönyvtárakban címmel. Az előadó mintegy hatvan érdeklődő résztvevő számára mutatta be, hogy az elmúlt húsz évben milyen kutatásmódszertani változásokat kellett követnie a szakkönyvtáraknak. A változások követéséhez szükséges az informatikai készségek fejlesztése, illetve a megváltozott kutatói életciklushoz kapcsolódó szolgáltatások kialakítása. A KIFÜ ebben kíván segítséget nyújtani a hazai közgyűjteményeknek és kutatóhelyeknek több más mellett a széles körben használt azonosítási szolgáltatásokkal (eduID), a nyílt tudományos ismeretek terjesztésével vagy a számítási és felhőkapacitások biztosításával.

A KIFÜ látja el Magyarország képviseletét az European Open Science Cloud (EOSC) kezdeményezésben. Az előadó bemutatta azt is, hogy a könyvtárosok számára milyen lehetőséget nyújt majd az EOSC, ha a tervek szerint sikerül kialakítani a támogató platformokat. A KIFÜ több nemzetközi projektben is szerepet vállal, amelyek a nyílt tudomány szellemiségét szeretnék népszerűsíteni a kutatók és a kutatástámogató szakemberek körében. Az MKE Vándorgyűlésen tartott előadás az EOSC Future projekt támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

A vándorgyűlés záró plenáris ülésén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára zárta le a konferencia szakmai programját.