Európai kutatási felhőinfrastruktúrák az EOSC-on keresztül

Európai kutatási felhőinfrastruktúrák az EOSC-on keresztül

2023 júniusában az EOSC Future keretében 1,2 millió euró összegben írtak ki pályázatot egységes európai kutatási felhőinfrastruktúrák biztosítására. A pályázat két nyertese piaci szolgáltatások EOSC-on keresztül történő elérhetőségét támogatja az európai kutatók számára.

A D4Science pályázata az olasz kutatási és innovációs hivatal, illetve a Telecom Italia Sparkle együttműködését teszi lehetővé, aminek köszönhetőn a felhasználók különböző virtuális kutatási környezethez férhetnek hozzá. A szolgáltatásoknál többek között szerepelnek szoftverek, adatkezelési megoldások és az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúra is. A D4Science elsősorban a tengerészeti, illetve a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatásokat szeretne segíteni.

A Rackspace és az írországi Munsteri Műszaki Egyetem pályázata a kvantumszámítás lehetőségét nyitja meg a kutatók számára. A felhőalapú szolgáltatás olyan problémákra adhat választ, amelyek a jelenlegi, hagyományos számítási kapacitásokkal nem megoldhatók.

További részletek: https://eoscfuture.eu/newsfuture/outcomes-call-3-european-research-e-infrastructures-distribution-of-commercial-cloud-services/