Megbízható adatmegosztó szolgáltatások

Megbízható adatmegosztó szolgáltatások

Az Európai Bizottság új logókat vezet be, amelyeket a megbízható adatközvetítő szolgáltatók használhatnak. Az adatkormányzási rendelethez tartozó logók két kategóriában érhetők el.

A megbízható adatközvetítő (data intermediation service) logót olyan cégek alkalmazhatják, amelyek piaci szereplők adatait szolgáltatják felhasználók számára. A közvetítő az adatokért nem kér ellenszolgáltatást, az adatokat szolgáltató cég pedig a felépített rendszernek köszönhetően rálát az általa biztosított adatok hasznosulására, és nem kerül versenyhátrányba.

A megbízható adatszolgáltató (data altruism organisation) logót olyan cégek használhatják, amelyek ellenszolgáltatás nélkül megosztják a náluk keletkezett adatokat kutatási és üzleti felhasználásra. A felmérések szerint sok cég osztaná meg a rendelkezésre álló adatokat, ha biztosítva lenne az ehhez szükséges szaktudás, jogi keret, illetve műszaki infrastruktúra.

Az új logókat és az azokhoz kapcsolódó regiszter használatát 2023. szeptember 24-én vezetik be.

További részletek: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/data-governance-act-common-logos-easily-identify-trusted-eu-data-intermediaries-and-data-altruism