Elindult az EOSC Beyond projekt

Elindult az EOSC Beyond projekt
  1. április végén tartották az EOSC Beyond projektindító eseményét Amszterdamban. Az EGI vezetésével működő konzorcium a következő években az EOSC ökoszisztéma technikai fejlesztésével foglalkozik. A felhasználói igényeket célzó megoldások lehetővé teszik majd a fejlesztők számára, hogy szolgáltatásaikat kényelmesen és gyorsan integrálhassák az EOSC szolgáltatások közé, így azok minél hamarabb eljussanak a széles kutatói réteghez.

Az EOSC Beyond új paradigmát jelent az EOSC világában, amely nemzeti, regionális és szakterületi együttműködésekre épít. A különböző módszertanok és eltérő kutatási infrastruktúrák összehangolása így könnyebbé válthat, és hatékonyabban segítheti a nyílt tudományos alapelvek érvényesülését a kutatói szférában. Az EOSC Beyond hat pilot EOSC Node-ot vizsgál és támogat, köztük a korábban KIFÜ közreműködésével megvalósult NI4OS-Europe projekt eredményeit.

A projektnek köszönhetően az EOSC központi szolgáltatása is tovább fejlődik, több más mellett a jogosultságkezelés, az állandó azonosítók kezelése, a katalógus keresési funkciói és a minőségbiztosítás terén.

Az EOSC Beyond 10 millió euró uniós támogatásból 2024. április és 2027. március között működik. A konzorcium magyar résztvevője a TÁRKI.

További részletek:

https://www.eosc-beyond.eu/article/eosc-beyond-evolution-european-open-science-cloud

https://www.openaire.eu/introducing-eosc-beyond-spearheading-the-evolution-of-the-european-open-science-cloud