Az Európai Unió támogatja a mesterséges intelligencia adatokkal történő tanítását

Az Európai Unió támogatja a mesterséges intelligencia adatokkal történő tanítását

Az Európai Unió új jogszabálya lehetővé teszi, hogy az ún. nyilvános „nagyértékű adatok” (high-value datasets) segítségével tanítsák a mesterséges intelligenciát. A nagyértékű adatok hat csoportba sorolhatók: térinformatika, földmegfigyelés és környezeti adatok, meteorológia, statisztika, vállalkozások és mobilitás.

Az adatok ezentúl nemcsak hozzáférhetők, hanem újra felhasználhatók is lesznek a kutatók és fejlesztők számára. Így olyan társadalmi–gazdasági fellendülést segítő innovációs lehetőségek nyílnak meg, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Az időjárásadatok gépi hasznosítása például pontosabbá teheti a meteorológiai előrejelzéseket, amelyek a földmegfigyelési adatokkal kombinálva az agrárvállalkozások hatékonyságát növelhetik.

Az Európai Unió nyilvános adattára 1,7 millió adatcsomagot tartalmaz az EU tagállamaitól és szakintézményeitől. Ez a szolgáltatás ingyenesen elérhető gépi formában API-n keresztül is, így a továbbiakban nincs akadálya annak, hogy a programozók könnyen integrálják ezeket az adatokat a saját fejlesztéseikbe.

További részletek:

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/new-eu-rules-make-high-value-datasets-available-fuel-artificial-intelligence-and-data-driven

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/node/12642/printable/pdf

Képzési anyagok az adatbázis használatához: https://data.europa.eu/en/academy