Elindult a GÉANT újgenerációs hálózata

Elindult a GÉANT újgenerációs hálózata

Június 13-17. között került megrendezésre a TNC22, a világ legnagyobb kutatási és oktatási hálózatépítési konferenciája, melyen több mint 70 országból, nemzeti és regionális kutatási és oktatási hálózatok, iskolák és egyetemek, technológiai szolgáltatók, hálózati és biztonsági szakértők képviseltették magukat.

A konferencián elindításra került a GÉANT (Gigabites Európai Akadémiai Hálózat) izgalmas, Európát jobban lefedő, fajlagosan olcsóbb, nx100Gbps-os újgenerációs hálózata, ami az európai oktatási és kutatási közösségek számára biztosít adatkommunikációt, infrastruktúrát és erőforrásokat. Az új hálózat tervezése és építése az NREN (nemzeti oktatási ás kutatási hálózatok) igényei alapján a közösségből választott Hálózati Infrastruktúra Tanácsadó Bizottság (NIAC) irányításával valósult meg, a GN4-3 és GN4-3N projekt keretében.

Az újgenerációs hálózat kiépítése egy rendkívül összetett feladat. A világjárvány kihívásai és az utazásra gyakorolt hatása, valamint az új berendezések szállítását érintő globális félvezető-és chiphiány ellenére, a projektben résztvevők sikeresen vették az akadályokat és támogatják annak ambiciózus megvalósulását. A 18 országban működő hálózat 209 fizikai összeköttetési szakaszra, 294 új DWDM csomópontra, és több mint 14 500 km sötét szál kapacitásra épült. Ezzel párhuzamosan zajlik a régi berendezések leszerelése és az új összeköttetésekre történő migráció, ezzel működési megtakarításokat elérve és optimalizálva projekt költségvetését.

Sebastiano Buscaglione a GÉANT vezető hálózati mérnöke így nyilatkozott az elmúlt időszakról és eredményekről:

Az előzetes tervezés már 2017-ben elkezdődött, tehát több mint négy éve. Mint minden ilyen méretű terv esetében, a projekt jóváhagyása előtt hatalmas mennyiségű munka folyik, beleértve a referencia topológiák kidolgozását, a projekt hatókörét és a költségvetés elkészítését, még a hivatalos jóváhagyás megszerzése előtt. Ez a szakasz körülbelül 18 hónapot vett igénybe, és nagyon sok ember vett részt benne, mind a GÉANT közösségből, beleértve az NREN-eket is, még azelőtt, hogy 2019-ben elkezdhettük volna a beszerzéssel és a szállítók kiválasztásával kapcsolatos munkát. A projekt egyik fő mozgatórugója az volt, hogy Európa-szerte kiegyenlítsék a hálózati hozzáférés és frissités költségeit, továbbá, hogy a nx100 Gbps-os kapcsolat minden NREN-nél elérhető legyen. Az újgenerációs hálózat tervezési koncepciója teljesen más, mint a korábbi hálózati iterációk. Részben a technológiai fejlesztések és részben a hálózat finanszírozási modelljében bekövetkezett változások kombinációja. A DCI-eszközöket egyre gyakrabban használják a felhőszolgáltatók és a nagy közösségi hálózatok, például a Facebook és a YouTube, valamint a tartalomelosztó hálózatok, ami sokkal hatékonyabb tervezést tesz lehetővé. GÉANT és néhány NREN köztük GARR, KIFÜ, PSNC, Uninett, az elsők között tesztelte ezeket berendezéseket és ezek a kísérletek nagyban segítették az újgenerációs hálózat műszaki koncepcióinak kidolgozását.

Bram Peeters GEANT Hálózati szolgáltatások fejlesztési és működtetési vezetője, az új generációs hálózat indításán elmondta:

Az újgenerációs GÉANT hálózat lehetővé teszi a digitális szakadék csökkentését Európa különböző régiói között és az egységes Európai Kutatási Térség (ERA) megerősítését Európában.

A magyart NREN, GÉANT (illetve DANTE) 1993-as alapítása óta fontos szereplője a pán-európai hálózat fejlesztésének és építésének.  A KIFÜ részt vett a hálózat topológiájának tervezésében és az alkalmazott technológiák tesztelésében. A pán-európai hálózat implementációjának véglegesítése 2022 második felében Közép-Kelet Európában zajlik, amely a KIFÜ-t, mint NREN-t is érinti. Korábbi 2 DWDM irány helyett 3 irány épül Budapesten, amely igényli a KIFÜ és GÉANT további hatékony együttműködését.

További információk a nemzetközi kutatóhálózati fejlesztésekről elérhetőek a Connect Magazine-ban.