A rurAllure projekttel Erdélyben

A rurAllure projekttel Erdélyben

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és fejlesztési programjának keretein belül vesz részt a rurAllure vagy „Vonzó vidék” projektben. A rurAllure célja a zarándokutak mentén lévő kulturális és természeti örökségek népszerűsítése, valamint egy nemzetközi hálózat kiépítése, mindez egy zarándoklattervező platform és applikáció segítségével. A projektben 16 nemzetközi szervezet vesz részt, a magyarországi partner a Mária Út Közhasznú Egyesület, az erdélyi együttműködő partner pedig a romániai Mária Út Egyesület.

A rurAllure projekt kiemelten foglalkozik az olyan, Mária út erdélyi szakaszán található természeti értékek felkutatásával és bemutatásával, mint például a, hegyi kaszálók, a különleges állat- és növényvilág, a gyógynövények, a népi feredők, a borvizek és a mofetták, amelyeknek egyik leggazdagabb lelőhelye Székelyföld.

A június 10-i partnertalálkozó után, – melyen többek között Hargita Megye Tanácsának elnöke, a romániai Mária út vezetősége és a rurAllure platform iránt érdeklődő kulturális és turisztikai intézmények és szolgáltatók vettek részt – június 11-én, a romániai Szentegyházán került sor a projektet népszerűsítő családi napra. A látogatók színvonalas szakmai előadásokat hallhattak a valódi és látszat környezettudatosságról, az erdélyi mofettákról és a gyógynövények jótékony hatásairól. Az eseményt helyi termékek vására, gyermekfoglalkozások, lovagoltatás és rajzfilm vetítés színesítette és a világszerte híres Szentegyházi Gyermekfilharmónia közel 130 tagú ének- és zenekarának koncertje zárta.

A rurAllure projekt jó példa arra, hogy a kulturális és természeti örökség megőrzését hogyan érdemes IT eszközökkel támogatni, hogy egy hosszabb távon is hasznosítható adatbázis épülhessen.