A Skills4EOSC elindította első nyílt tudományos egyetemi kurzusát

A Skills4EOSC elindította első nyílt tudományos egyetemi kurzusát

A finnországi Tamperei Egyetemen a Skills4EOSC szervezésében elindult az első nyílt tudománnyal és kutatási adatok kezelésével foglalkozó kurzus, amely az alapképzésben tanuló hallgatókat célozza meg.

A képzést a korábbi tananyagok alapján állították össze és alakították át az alapképzésben résztvevő hallgatók igényeihez igazodva. Így a képzés kutatási alapismeretek nélkül is kellő bevezetést nyújt a hallgatók számára a nyílt tudományba.

A féléves online kurzust minden hallgató saját ütemezésben végezheti el. A főbb modulok: nyílt tudomány, nyílt hozzáférés, felhasználási jogok, kutatási adatok kezelése, tudományos hatás és láthatóság. A képzés keretein belül a hallgatók megismerhetik, hogyan működik a nyílt tudomány, és miért fontos a társadalom számára a kutatási eredmények nyílt elérhetősége. A diákok megtapasztalhatják, hogy a szellemi tulajdon és a felhasználási jogok megadása hogyan segíti a nyílt tudományos alapelvek megvalósulását.

A kurzust az első résztvevők visszajelzése alapján az őszi szemeszterre átdolgozzák, hogy minél szélesebb közönséget érjenek el a segítségével.

Forrás: https://www.skills4eosc.eu/news/skills4eosc-rolls-out-pilot-open-science-training-for-students