A digitális eszközök használata ma már egyre inkább megjelenik az óvodás korosztályban

A digitális eszközök használata ma már egyre inkább megjelenik az óvodás korosztályban

A digitális világ legaktuálisabb témáiról, kihívásairól szólt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat XIII. Média- és Internetkonferenciája, melyet „A biztonságosabb internetet a fiataloknak” címmel rendeztek meg. Az eseményen a 46 szakmailag elismert előadók között ott voltak a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) munkatársai is.

A Digitális Gyermekvédelmi Iroda vezetője, dr. Gaskóné Nagy Erika, az Óvoda és digitalizáció „DigiMini” óvodakutatás-sorozat eredményeit ismertette az érdeklődőkkel. Az OkosÓvoda Program keretében idén is 100 intézmény vehet igénybe ingyenes honlapszolgáltatást. A KIFÜ által meghirdetett pályázaton minden magyarországi óvoda és bölcsőde elindulhat. A nyertesek domainnevet, tárhelyet, email címeket, valamint a honlap használatához felkészítést is kapnak.

Az irodavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális eszközök használata ma már egyre inkább megjelenik az óvodás korosztályban, amelynek hatásait még kevésbé ismerjük.

A KIFÜ munkatársa, Timár Borbála a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia keretében 2022-ben lezajlott, 300 főt bevonó kutatásról számolt be. Az előadás a 12-14 éves diákok digitális jóllétét mérő kérdőívet, és az ennek alapján készült profilokat mutatta be. A vizsgálat eredményei segíthetnek abban, hogy megértsük a gyermekek online jelenlétének és viselkedésének motivációit, valamint az online kockázati kitettségek egyénre vonatkozó jellemzőit.

A konferencia hivatalos összefoglaló cikke itt olvasható: https://www.saferinternet.hu/Fooldal/Hirek/meg-mintegy-szaz-ev-mire-veget-er-az-informatikai-vadnyugat-?fbclid=IwAR3bcczNV04-EJmotDP8lS20S7tzmTkqG-7hDT44jWFDS5X8t4C2i4XreOQ