Open Science állásfoglalás hat jelentős európai kutatási intézménytől

Helmholtz-Gemeinschaft Deutscher Forschungszentren, a Leibniz-Gemeinschaft, a Max-Planck-Gesellschaft, a Consiglio Nazionale delle Ricerche, a Centre National de la Recherche Scientifique és a Consejo Superior de Investigaciones Científicas közös nyilatkozatában kiáll a kutatási gyakorlatok és eredmények szabad megosztása mellett. A hat intézmény összesen 135 ezer munkatárssal rendelkezik. Állásfoglalásuk szerint a nyílt tudomány a kutatói kiválóság fontos szempontja. A dokumentumban az alábbi hat szemponttal kapcsolatban fogalmaznak meg iránymutatást:

  • Open access publikálás – a cél a 100% open access infrastruktúra, illetve a szerzői jogok megtartása a szerzők számára.
  • FAIR-alapelvek – az intézményekben és tudományterületekben gyakorolt különböző adatkezelési eljárásoknak mind a FAIR-elveken kell alapulnia.
  • Kutatási szoftverek – a szoftvereknek a publikációkhoz és kutatási adatokhoz hasonló értékelési eljárásokon kell átesnie, és azokhoz hasonlóan kell kezelni őket.
  • Kutatásértékelés – a G6 intézmények támogatják a kutatásértékelési gyakorlati újragondolását, az open science elemek beemelését az értékelési kritériumok közé.
  • Képzések és készségek – a nyílt tudomány által megkövetelt megosztási gyakorlatok mélyítésére és alkalmazására a G6 intézmények támogatják a kutatók és kutatástámogató szakemberek folyamatos képzését. Támogatják az adatgazdász (data steward), adatmérnök (data engineer) és adatszerkezeti szakemberek (data infrastructure manager) képzését és alkalmazását a kutatások során.
  • Információs rendszerek – a cél az állandó azonosítók bevezetése és következetes alkalmazása, ideértve az objektumazonosítókat és személyi azonosítókat is.

Az állásfoglalás teljes szövege: https://www.cnrs.fr/sites/default/files/download-file/G6%20statement%20on%20Open%20Science.pdf
További információ: https://www.cnrs.fr/en/cnrsinfo/g6-statement-open-science

2022-01-03