Szuperszámítógépek alkalmazását segíti a KIFÜ Kompetencia Központja

Szuperszámítógépek alkalmazását segíti a KIFÜ Kompetencia Központja

Az Infotér Konferencia egyik hagyományos programja a KIFÜ Színpad az idei évben KIFÜ Tér elnevezéssel jelentkezett az esemény második, online napján. A kerekasztal beszélgetés témája a szuperszámítógépek alkalmazási területeinek bemutatása, valamint a KIFÜ HPC Kompetencia Központjának szerepe.

A KIFÜ-tér programját Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára indította, aki köszöntet mondott a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek (KIFÜ) a pandémia idején tanúsított helytállásáért. Szerinte a KIFÜ a járványügyi helyzetben remekül vizsgázott a távmunka és az ügyeleti rend bevezetésével. Hangsúlyozta, hogy az intézmény fontos üzemeltetési feladatokért felel, amelyeket sikerült zavartalanul ellátnia.

Az államtitkár a KIFÜ gondozásában lévő projektek közül kiemelte a Diákháló Programot és a Szupergyors Internet Programot (SZIP), amelyek eredményesen zárultak. A jövő feladatira vonatkozóan hozzátette, hogy a HPC (szuperszámítástechnika) fejlesztés első üteméhez szükséges forrás rendelkezésre áll. A Mesterséges Intelligencia Stratégia szeptember eleji elfogadását követően újabb felhasználók lépnek be a rendszerbe, akiknek a magas szintű kiszolgálása elengedhetetlen. A HPC Kompetencia Központ működésének egyik célja tehát a szuperszámítógép igénybevételéhez nyújtott minél magasabb színvonalú támogatás.

Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke bevezetőjében szintén kiemelte a SZIP és a Diákháló Programot. Ez utóbbi eredményeképp a KIFÜ biztosítja az állami közoktatási intézmények internetelérését, a fejlesztések részeként több mint 3500 intézményben kiépítette a wifihálózatot, további ötszázban ez folyamatban van, valamint mintegy 5000 iskolában zajlik a sávszélesség bővítése. Az ügynökség harmadik zászlóshajójaként a HPC-t nevezte meg. Megemlítette, hogy a 2014-2020-as ciklus projektjei közül most zárul a Programozd a jövőd! projekt, amelynek keretében már megtörtént a budapesti, a győri és a debreceni élményközpontok átadása. A digitális állam működéséhez kapcsolódó feladatok közül a fogyasztóvédelem (DF), a földmegfigyelési rendszer és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizációja célegyenesebe fordult. Az elkövetkező időszak fő feladata a 2014-2020-as programozási ciklus zárása, a források elszámolása, valamint a 2021-2027-es ciklus tervezése lesznek.

Kongó Krisztián a KIFÜ elnökhelyettese, a beszélgetés moderátora felvezetőjében kiemelte, hogy a KIFÜ hazánkban egyedülálló szakértelemmel rendelkezik a HPC területén, amely az ipari innováció egyik motorja és univerzális kutató eszköz.

Új szuperszámítógép érkezik

Az évtized legnagyobb volumenű − több mint 5 milliárd forintos − digitális fejlesztése során az 5 petaflops teljesítményű szuperszámítógép beszerzésével új lendületet kaphat a hazai kutatás-fejlesztési tevékenység. Kiss Zoltán, a KIFÜ HPC programjának szakmai koordinátora arról tájékoztatott, hogy a berendezés várhatóan 2022-ben érkezik Debrecenbe, ahol egy kiemelten energiahatékony gépteremben helyezik el. Villamosenergia-felhasználása közel 1 megawatt, hűtését extrém hatékony módon tervezik megvalósítani, a működtetés során termelődő hulladékhőt pedig újrahasznosítják. Az eszköz hatalmas kapacitása hozzásegíti a kutatókat a nemzetközi szinten is versenyképes számítási kapacitáshoz, amellyel komoly tudományos áttöréseket érhetnek el.

A HPC Kompetencia Központ szerepe

A professzionális infrastruktúra önmagában nem elegendő, annak működtetéséhez és hatékony kihasználásához speciális szakértelem szükséges. Dr. Máray Tamás, a KIFÜ HPC Kompetencia Központjának vezetője elmondta, hogy az év elején létrejött szervezeti egység célja, a HPC használatának elősegítése. A szupergép felhasználói jellemzően a saját tudományterületükön kitűnően teljesítő szakemberek, akiktől nem elvárható, hogy magas szinten tudják használni a szuperszámítógépeket; kutatásaikat azonban ezek alkalmazása hatékonyan elősegítheti. A Kompetencia Központ célja − a magas színvonalú szakmai támogatás mellett − az ismeretek oktatása, HPC kultúra terjesztése. Ennek érdekében együttműködik felsőoktatási intézményekkel, ahol olyan tudományok képviselőit képezik, amelyekben a HPC alkalmazása elengedhetetlen. A Kompetencia Központ az ipar és a piac szereplői felé is nyitni szeretne annak érdekében, hogy a kutatás mellett az ipar és az innováció területén is előtérbe kerüljön a szuperszámítógépek használata.

Dr. Juhász Zoltán a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszékének docense kulcsfelhasználói oldalról mondta el véleményét. Meglátása szerint a tudomány szempontjából a kutatók ideje a legértékesebb, ezért támogatást kell nyújtani számukra a programok minél gyorsabb végrehajtásához és a programozással eltöltött idő csökkentéséhez. A HPC hétköznapi felhasználásával kapcsolatos kérdésre reflektálva ismertette annak a modern orvostudományban, a gyógyszerkutatásban és időjárás-előrejelzésben betöltött szerepét.

A beszélgetés összegzéseként arra tértek ki a résztvevők, hogy a szuperszámítógép segítségével a jövőben rövidebb idő alatt lehetséges a tudományos áttörések elérése, illetve az ipari innovációt is hatékonyan segítheti.

Forrás: Infotér