10 éves az eduID.hu szövetség

A HBONE+ projekt keretében megvalósult eduID.hu szövetség a napokban ünnepli a 10 éves születésnapját. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által üzemeltett szövetség az elmúlt 10 évben folyamatosan  támogatta a hazai oktatást és kutatást egy egységes – nemzetközi K+F+E megoldásokkal is kompatibilis – azonosítási és jogosultság kezelési rendszerrel. Az eduID-hoz csatlakozó intézmények hallgatói, oktatói és kutatói anélkül vehetik igénybe a saját- illetve partner-intézmények szolgáltatásait, hogy azokhoz egyesével kellene regisztrálniuk. Ezáltal növelhető a felhasználók elégedettsége, és csökkenthetők az új szolgáltatások kialakításának és fenntartásának adminisztratív költségei. Az eduID-n belül minden felhasználót a saját anyaintézménye azonosít, mindez nagymértékben elősegítheti az intézmények közötti kollaborációt, közös oktatási, vagy kutatási rendszerek kialakítását, projektek indítását, a hallgatók és oktatók mobilitását. A kényelemhez hozzájárul továbbá, hogy egy felhasználónak egy munkamenet alatt csak egyszer kell bejelentkeznie (Single Sign-on), és csak az anyaintézmény azonosítási megoldását kell használniuk.

Az eduID-nak jelenleg több mint 50 egyetemi és kutatóintézeti, valamint több mint 3000 közoktatási tagja van. A tagok  több mint 7000 különböző hazai és az eduGAIN-en keresztül nemzetközi szolgáltatáshoz tudnak hozzáférni.

A KIFÜ elkötelezett az eduID.hu szövetség szolgáltatásainak fejlesztése iránt, és folyamatosan megújítja a háttér-infrastruktúrát annak érdekében, hogy a nemzeti oktatási ás kutatási szereplők hatékonyan részt vehessenek oktatási és kutatási feladataikban és együttműködéseikben.