Nyílt tudományos együttműködés fiatal kutatók és a PLOS között

Nyílt tudományos együttműködés fiatal kutatók és a PLOS között

Együttműködési megállapodást írt alá a Global Young Academy (GYA) és a PLOS. A fiatal kutatókat tömörítő nemzetközi szervezet, illetve a nyílt hozzáférésű modellben működő kiadó szakmai együttműködése a nyílt tudományos alapelvekre irányul.

A két szervezet közötti tudásmegosztás lehetőséget biztosít arra, hogy a nemzetközi kiadói piac egyik meghatározó szereplője egyenlő lehetőséget kínáljon a publikációk megjelentetésére a kutatói közösség tagjai számára, beleértve a fiatal kutatókat.

A GYA nyílt tudományos munkacsoportja régóta szervezi havi rendszerességgel előadásait a nyílt tudomány egy-egy kérdéséhez kapcsolódóan. Az előadások és más tevékenységek fő célja, hogy a fiatal kutatók figyelmét felhívja a nyílt tudomány fontosságára, illetve megvitassák a fiatal kutatókat érintő egyenlőtlenségek helyzetét. A közzétételi díjak emelkedése a fiatal, jelentős pályázatok nélkül dolgozó kutatók számára gyakran nem teszi lehetővé, hogy az általuk választott folyóiratban publikáljanak.

A 2001-ben alapított, nyílt hozzáférésű modellben működő PLOS az együttműködés keretében közvetlen visszajelzéseket gyűjthet a fiatal kutatói generációtól, így a működési modelljét képes lehet a jövő kutatói rétegének igényeihez igazítani, és megvalósítani a mindenki számára egyenlő hozzáférést biztosító nyílt hozzáférésű működést.

További információ: https://globalyoungacademy.net/gya-partners-with-plos-to-advance-open-science-principles/

A GYA nyílt tudományos előadás-sorozata: https://globalyoungacademy.net/open-science-first-fridays/