Az Open Research Europe fejlesztési lehetőségei

Az Open Research Europe fejlesztési lehetőségei

Az Európai Unió 2021-ben nyitotta meg a kutatók számára ingyenesen használható publikációs platformját Open Research Europe (ORE) néven. A felület eddigi működését külső szakértői csapat vizsgálta meg 2023 végén, és Scenario modelling for Open Research Europe címmel javaslatokat fogalmaztak meg a jövőbeli fejlesztési lehetőségekre.

A szakemberek az oldalon megjelenő publikációk számának lineáris növekedését támogatják –a piaci alapú publikációs platformok egyre gyorsuló ütemben növekvő modelljével szemben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ORE a kutatókért folyó versenyben hátrányba kerül azzal, hogy nem rendelkezik impakt, egy folyóirat befolyásoltságát mérő faktorral és más, a kutatói értékelésben elszámolható mérőszámmal. Jelenleg sok kutató nem az ORE-t választja a publikációi megjelentetésére, mert az intézményi értékelés a hagyományos folyóiratokban való megjelenést preferálja.

Az ORE népszerűsítése érdekében a szakértők javasolják a korlátozások megszüntetését, és a platform ingyenes használatának megnyitását a Horizon Europe nyertesek mellett minden kutató számára. Ezzel együtt sem lehet cél, hogy a megafolyóiratok éves 20 ezer tételes közleményszámával felvegye a versenyt, fontos megmaradni az ORE esetén a fenntartható 1-5 ezer közlemény megjelentetésénél.

A szakértők a jelentésükben több fenntartási modellt mutatnak be, illetve ismertetik az ezekhez kapcsolódó költségvetési számításokat is.

További információ, a teljes jelentés itt érhető el: https:// doi.org/10.2777/15140