Német-magyar együttműködést írt alá a KIFÜ, tovább növekedhet a HPC kapacitás

Német-magyar együttműködést írt alá a KIFÜ, tovább növekedhet a HPC kapacitás

Kutatás-fejlesztési együttműködés segíti a belfödi szuperszámítógépes kapacitás bővítését, ezt foglalja magában az a négyoldalú megállapodás, amelyet 2022. március 10-én írt alá Budapesten a német ParTec AG, a Jülichi Kutatóközpont (Forschungszentrum Jülich, FZJ), az ITM és a KIFÜ.

Dr. Solymár Károly Balázs közölte, hogy a német partnerek a szuperszámítástechnika legjelentősebb európai szereplői közé tartoznak, és közreműködtek abban a magyar pályázatban is, amely nagy teljesítményű szuperszámítógép (High Performance Computing, azaz HPC) beszerzését célozza. Magyarország ezzel az európai élmezőnybe kerülne, hiszen az új infrastruktúrát a világ top 100 szupergépei között tartanák számon.

A helyettes államtitkár a szuperszámítógépek jelentőségét abban látja, hogy eltörlik a számítási korlátokat, kapacitásuk szinte kimeríthetetlen. Egyetlen petaflops teljesítménnyel másodpercenként milliószor milliárd művelet elvégzésére képesek. Magyarország hamarosan 20 petaflop teljesítményű géppel gazdagodhat, a ParTec és a Jülichi Kutatóközpont technológiáját követve pedig az európai élmezőnybe kerülhet a szuperszámítástechniyka alkalmazása terén.

A Jülichi Kutatóközpont igazgatója elismerően szólt a magyar szakemberek hozzáértéséről, és az eddigi tapasztalatok alapján bízik a szakmai együttműködés sikerében. Thomas Lippert hozzátette, hogy a Magyarországon is meghonosodó technológia alkalmas lesz összetett kutatások támogatására.

A ParTec ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy világszinten is versenyképes az a technológia, amelyet a Jülichi Kutatóintézettel együttműködve dolgoztak ki. Moduláris felépítésének köszönhetően könnyen méretezhető, ami még ma is nagy előnyt jelent az amerikai és a kínai megoldásokhoz képest – tette hozzá Bernhardt Frohwitter.

A KIFÜ projektekért felelős elnökhelyettese úgy véli, hogy a magyarországi HPC kapacitás bővítésének a gazdaság és a tudomány egyaránt a nyertese lesz, hiszen a kutatóknak, vállalkozóknak nem kell külföldre menniük, ha komplex számításokat akarnak végezni. Dr. Spaller Endre szerint Magyarországnak kitörési lehetőséget jelent, hogy az adatvagyon jelentősége felértékelődött, ezért a következő évtizedekben az adatból előállítható tudásra kell építenie.

A beadott pályázat kiértékelése jelenleg zajlik, eredményéről a 2022 második felében számolhatunk majd be.