Könnyebb a közös munka a Zenodo-ban

Könnyebb a közös munka a Zenodo-ban

Új lehetőségeket biztosít felhasználói számára az egyik legnagyobb ingyenes adatrepozitórium, a Zenodo. Az OpenAIRE gondozásában 2013 óta működő szolgáltatás több millió kutatónak nyújt lehetőséget a kutatási adatok és más kutatási eredmények megosztására és tárolására.

A 2023 végén és 2024 elején élesített új szolgáltatások a közzététel és megosztás mellett elsősorban a közreműködésre helyezik a hangsúlyt, és a kutatói csoportmunkát segítik. Az új lehetőség az egyes közösségi gyűjtemények számára biztosít szélesebb admin jogokat. Így egy-egy feltöltött kutatási adat vagy publikáció esetén a gyűjtemény kezelői dönthetnek arról, hogy felveszik-e a feltöltött rekordot a saját gyűjteményükbe. Ez az adminisztrációs lépés segítheti, hogy a feltöltők megfelelő metaadatokkal lássák el rekordjaikat, illetve kiküszöböli az egyes gyűjteményekhez tévesen rendelt, redundáns rekordokat.

Az új fejlesztések közül talán a legfontosabb, hogy a Zenodo alapját jelentő InvenioRDM más automatikusan fogadja a szoftverfrissítéseket. Ez lehetővé teszi, hogy egy-egy intézmény Invenio-ra alapozva hozzon létre saját adatrepozitóriumot, amely a későbbiekben is kompatibilis marad a Zenodo-val és más Invenio-alapú szolgáltatásokkal.

További részletek: https://www.openaire.eu/zenodo-update-collaboration-made-easy