Egyre nagyobb sávszélességgel rendelkeznek a hazai köznevelési intézmények

Egyre nagyobb sávszélességgel rendelkeznek a hazai köznevelési intézmények

Lezárult a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által 2017-ben útjára indult „A köznevelési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztései” című projekt, amelynek keretében összesen 440 szakképző intézményben épült ki iskolai wifi-hálózat. A Diákháló Program részeként megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a KIFÜ jelenleg országosan már 4358 intézményt lát el wifi-hálózattal és az iskolák 89 százalékának biztosít sávszélességet.

Dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke a projektzáró eseményen hangsúlyozta, hogy a fejlesztés egyik kiemelt célja volt, hogy a mai online világban minden gyermek azonos szolgáltatásokhoz férhessen hozzá, függetlenül attól, hogy egy nagyváros központjában, vagy egy kistelepülésen tanul.

Dr. Spaller Endre

Kongó Krisztián, a KIFÜ elnökhelyettese előadásában rámutatott az állami infrastruktúrán működő hálózatok és a nyilvános (piaci) távközlési hálózatok közötti szerepbeli eltérésekre. Hangsúlyozta, hogy a hírközlési hálózatfejlesztések megvalósítását a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) elvárásaihoz igazították. A program eredményeként a digitális oktatáshoz szükséges sávszélességű szupergyors internet és épületen belüli WiFi-hálózat jött létre.

Nemesné Kanyó Anikó

Nemesné Kanyó Anikó, a KIFÜ infrastruktúra-fejlesztés projektiroda vezetője emlékeztett rá, hogy a kormány által elfogadott DOS a 100-500 fős intézményekben 100 Mbit/s, az ennél nagyobb feladatellátási helyeken pedig legalább 1 Gbit/s sávszélesség biztosítását írja elő. 2013-ban a hazai iskolákban az átlagos sávszélesség csupán 4,2 Mbit/s volt és igen nagy szórást mutatott az iskola mérete és elhelyezkedése szerint. 2014-ben a magyarországi iskolák kevesebb mint egyharmadában volt wifi-elérési lehetőség, ez az arány, 2023-ban már 99 %, az átlagos sávszélesség pedig megfelel a DOS elvárásainak, azaz 100 Mbit/s és 1 Gbit/s, az iskola létszámának függvényében.