Egyre nagyobb az igény a jól képzett digitalizációs szakemberekre

Egyre nagyobb az igény a jól képzett digitalizációs szakemberekre

Hamarosan zárul a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) „Programozd a jövőd” projektje, amely elősegítette, hogy a következő években minél több fiatal tanuljon tovább IT területen. Összetettségét mutatja, hogy az érettségiző fiatalokon túl a piaci szereplőket, az egyetemi képzőhelyeket és az általános iskolásokat is megszólította.

Az IT-szakemberek iránt nemcsak az IKT ágazat több mint 53 ezer hazai vállalkozásánál nő a kereslet, hanem a hasonló nagyságrendet képviselő állami, önkormányzati, oktatási és társadalmi szervezeteknél is. A digitális átalakulás korában már nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos, hogy minél több szakképzett fiatal kezdje meg pályafutását IT területen, hozzájárulva ezzel az ország versenyképességéhez.

A „Programozd a jövőd” program keretében a felsőfokú informatikai képzésekben rejlő lehetőségekről szóló pályaorientációs előadásokon az elmúlt 5 év alatt közel 250 intézményben, 17.500 diák vehetett részt. A szakma alapjaival további húszezer általános iskolás is megismerkedhetett összesen 380 pályaorientációs előadás alkalmával, az utazó IT Turnébusz 101 állomásán pedig 13 000 diák interaktív informatika órán gyarapíthatta tudását.

kifu-programozdajovod-informatikus-szakember-utanpotlas-spaller-endre

Dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke a projekt zárórendezvényén elmondta, hogy a program kiemelten foglalkozott az informatikai felsőoktatás és munkaerőpiac igényeinek összehangolásával is:

“A projektnek köszönhetően sikerült a munkaerőpiaci igényeket és elvárásokat beépíteni az informatikai képzésbe. Olyan piaci szereplőket vittünk be előadóként az egyetemekre, akik friss, gyakorlati tudást adtak át a hallgatóknak. Emellett laborokat hoztunk létre annak érdekében, hogy a fiatalok már az egyetemi évek alatt megismerkedhessenek az üzleti szektorban használt legmodernebb technológiákkal. Tizenkilenc egyetemnek biztosítottunk elektronikus tananyagokat, képzési csomagokat. Mivel ezek az egyetemeken maradnak, a projekt zárásán túl exponenciálisan növekszik a felhasználók száma, amely már most meghaladta a 6000 főt.”

Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy az IT szakemberek utánpótlása kiemelt fontosságú a gazdaságfejlesztési szempontok érvényesülése tekintetében. A gazdaságfejlesztést, az iparfejlesztést támogató vállalkozások segítése minisztérium feladat, kiemelten igaz ez az IT szektorban tevékenykedő cégekre.

Both Vilmos, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért elnöki tanácsadója, az IVSZ projektben betöltött szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy a szervezet feladata volt – többek között – a tudásbázis kiépítése, az együttműködések megkötésének támogatása.

A projekt a KIFÜ vezetésével, a Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, a Széchenyi István Egyetem, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogutódjaként a Gazdaságfejlesztési Minisztérium konzorciumában valósult meg.

További információ: www.programozdajovod.hu; sajto@kifu.gov.hu