Egyre fontosabb feladat a fogyasztói jogok erősítése az online térben

Egyre fontosabb feladat a fogyasztói jogok erősítése az online térben

Hasznosan egészítette ki az online fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti kormányzati törekvéseket és intézkedéseket az 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrás segítségével megvalósult „Digitális Fogyasztóvédelem – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása” projekt. A hatósági folyamatok digitalizálása mellett tavaly ősztől egy számos közösségi felületen futó kampány szolgálta a fogyasztói és vállalkozói tudatosság és ismeretek növelését.

A projekt keretében a fogyasztóvédelmi hatósági rendszerben létrejött szakrendszerben a hatóság a panasz benyújtásától kezdve a határozat meghozataláig a teljes eljárást online folytatja le. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriumainak munkáját szintén új labormenedzsment szakrendszer segíti. Megújult és a termékvizsgálatokról, aktuális ellenőrzésekről folyamatosan frissülő, részletes információkat közöl a vásárlóknak, vállalkozásoknak egyszerre szóló fogyasztovedelem.kormany.hu portál. A fogyasztók már elektronikus úton is nyújthatnak be panaszt a honlapon.

A korszerű, színes eszköztárat mozgató online kampány elemeivel tavaly november óta találkozhattak az érdeklődök. A Facebook és Instagram oldal több mint 5100 követője több mint 80 bejegyzést olvashatott. A ”Fogyasztóvédelem” YouTube csatorna 37 nézni- és hallgatnivalója összesen már 2,1 millió megtekintés felett jár. 2021 májusában indult el a Fogyasztóvédelem Hangja podcast, az Ugron Zsolnával közös beszélgetések hallgatók tízezreit érték el. Az áprilisban megrendezett online vállalkozói workshopon az őket érintő jogszabályváltozásokról tájékozódhattak a kereskedők.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az internetes és csomagküldő értékesítés összesített teljesítménye tavaly múlta felül először az ezermilliárd forintot Magyarországon. Az e-kereskedelem felgyorsult térnyerésével párhuzamosan egyre inkább felértékelődik a digitális fogyasztóvédelem szerepe is. A kormány már 2016-ban szigorította, a korábbi 15-500 ezer forintról 200 ezer forinttól akár 2 millióig emelte fel a webshopok ismételt jogsértéseire kiszabható bírságösszegeket. Jelentős részben e határozott fellépésnek köszönhetően csökkent az előzőleg ismételt ellenőrzésekkor is 50 százalék feletti jogsértési arány tartósan 15-20 százalékra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a továbbiakban is kiemelten kezeli a fogyasztók fokozott védelmét az online térben. A következő fontos lépcsőként egy hónapon belül élesedik a veszélyes termékeket forgalmazó honlapok hatósági blokkolásának lehetősége.”

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke, a projektet megvalósító konzorcium vezetőjeként a projekt mérföldköveinek és financiális hátterének ismertetését követően kitért a projektmenedzsment kihívásaira és összegezte a tapasztalatokat, végezetül elmondta, hogy a KIFÜ készen áll a meglévő rendszer továbbfejlesztésére egy új projekt keretében.

A projektzáró rendezvény felvétele mától megtekinthető a Fogyasztóvédelem Youtube-oldalon.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00031 azonosítószámú, „Digitális Fogyasztóvédelem – a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálása” c. projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Bővebb információ a https://kifu.gov.hu/projekt/digitalis-fogyasztovedelem-df-a-fogyasztovedelmi-feladatok-elektronizalasa/ oldalon olvasható, vagy a sajto@itm.gov.hu e-mail címen kérhető.