Digitális lehetőségek bővítése az Európai Unióban

Digitális lehetőségek bővítése az Európai Unióban

Az Európai Bizottság 176 millió euró értékben nyitott meg új pályázati forrásokat a Digitális Európa Program keretében. Célja a digitális lehetőségek bővítése az Európai Unióban.

A pályázható forrásból 74 millió euró a szakterületi adatterek fejlesztésére fordítható – ami az EU adatstratégiájának egyik meghatározó eleme. További 30 millió euró a vállalati IKT-szolgáltatások, felhőszolgáltatások, számítási kapacitások integrálását szolgálja majd.

A kiírás 67,5 millió euróval támogatja a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázását. Ennek keretében az európai nyelvek kialakíthatják nagy nyelvi modelljeiket, ezzel is biztosítva az európai nyelvi sokszínűség megjelenését a mesterséges intelligencia világában.

További 4 millió euró digitális készséges fejlesztését támogatja majd – különös tekintettel az esélyegyenlőség erősítésére. 1 millió euró pedig határokon átnyúló közszolgáltatások fejlesztését teszi lehetővé.

További részletek: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/commission-opens-calls-invest-over-eu176-million-digital-capacities-and-tech