Az Open Science Magyarországon

Az Open Science Magyarországon

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) támogató szervezetként részt vett a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal), az Európai Bizottság és az European Open Science Cloud (EOSC) Association magyarországi “EOSC Tripartite Event” találkozó megvalósításában. A márciusi esemény célja az volt, hogy az európai intézmények megismerhessék a nyílt tudománnyal kapcsolatos magyarországi állásfoglalást, a résztvevők pedig megvitathassák az Open Science-szal kapcsolatos szakpolitikai és finanszírozói tapasztalatokat, jógyakorlatokat.

A háromoldalú találkozón a finanszírozók, a kutatók és az EOSC vezetősége ismertették álláspontjaikat. A hazai támogatási helyzetet Dr. Szabó István, az NKFI Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese; az Európai Bizottság álláspontját Pantelis Tziveloglou, a DG4 Open Science munkacsoportjának kutatási és innovációs főigazgatója, az EOSC Association elképzeléseit pedig az Prof. Dr. Volker Beckmann és Ute Gunsenheimer főtitkár mutatták be. Az EOSC hazai kijelölt tagintézményeként a KIFÜ erre vonatkozó feladatait és eredményeit Mohácsi János, a nemzetközi terület vezetője ismertette a hallgatósággal. Az előadásokat panelbeszélgetések követték. A kutatási infrastruktúrák nyílt tudományt támogató szerepét bemutató beszélgetésben részt vett Allen Weeks, az ELI lézerkutató-hálózat főigazgatója, Dr. Palkó Gábor, a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium vezetője, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) delegáltjaként Dr. Lovas Róbert, a SZTAKI igazgató-helyettese, Fazekas-Paragh Judit, az OpenAIRE hazai képviselője és Dr. Bán Miklós, az OpenBioMaps alapítója. Szintén panelbeszélgetés keretében Pantelis Tziveloglou, Dr. Szabó István, Gaálné Kalydy Dóra, az MTA Könyvtár főigazgató-helyettese és Dr. Wilhelm Imola, a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) vezetőségi tagja vitatták meg a nyílt tudományos irányelvek megvalósításának lehetőségeit.

A KIFÜ a hazai kutatási infrastruktúrák egyik biztos szolgáltatójaként a továbbiakban is elkötelezett az EOSC víziója és a nyílt tudomány minél teljesebb meghonosításában.