Ajánlás a kutatási eredmények fenntarthatóságára

Ajánlás a kutatási eredmények fenntarthatóságára

A Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Data folyóiratban tettek közzé egy ajánlást, amelynek célja a lektorált kutatási adatok, szoftverek és más kutatási eredmények fenntarthatóságának biztosítása. Az Open Data, Open Code, Open Infrastructure (O3) Guidelines címmel publikált ajánlás a műszaki feltételek mellett hangsúlyt helyez a társadalmi és intézményi pillérre is.

A kidolgozók arra a problémákra igyekeznek választ találni, hogy a kutatási adatok hosszútávú megőrzését túlságosan nagy mértékben befolyásolják a változó kutatásfinanszírozói és intézményi elvárások, illetve a rendelkezésre álló humánerőforrás.

Az O3 ajánlások:

  1. Technikai szempontból minden kutatás adat, kutatási szoftver és infrastruktúra legyen a lehető legteljesebben nyílt, és egyértelműen szerepeljenek mellette a lehetséges felhasználási jogok.
  2. A kutatói társadalom számára legyenek biztosítva a szükséges képzési és oktatási anyagok, útmutatók és ajánlások, amelyek segítik a kutatási eredmények feldolgozását és megőrzését.
  3. Intézményi szempontból a felelősségi körök és feladatok arányosam legyenek szétosztva, hogy a kutatási eredmények hosszú távú fenntartása biztosított legyen az esetlegesen változó intézményi környezetben is.

További részletek és a kép forrása:

Hoyt, C.T., Gyori, B.M. The O3 guidelines: open data, open code, and open infrastructure for sustainable curated scientific resources. Sci Data 11, 547 (2024). https://doi.org/10.1038/s41597-024-03406-w