A GÉANT Board tagjává választották Mohácsi Jánost, a KIFÜ kiemelt szakértőjét

A GÉANT Board tagjává választották Mohácsi Jánost, a KIFÜ kiemelt szakértőjét

A novemberi GÉANT Közgyűlésen négy új elnökségi taggal bővült a GÉANT igazgatótanácsa, a Board of Directors (BoD). Kollégánkat, Mohácsi Jánost 3 évre a GÉANT BoD tagjai közé választották. János az évek során már számos hazai és nemzetközi projektben töltött be meghatározó szerepet. Főleg hálózatfejlesztéssel, IPV6-al, Trust and Identity-vel és Open Science-szel foglakozik a szervezet általános nemzetközi képviselete és egyéb kutatásfejlesztési feladatai mellett.
Mohácsi János a GÉANT igazgatósági választáson GÉANT és NREN-ek előtt álló feladatok kapcsán elmondta:

– Az európai kutatási és oktatási digitális infrastruktúrák rendkívüli horderejű változásokon mennek keresztül az elmúlt időszakban. A GÉANT és az NREN-ek közössége, egymást támogatva a nemzetközi, illetve a nemzeti kutatást és oktatást kiszolgálva, közösen vesznek részt az előttünk álló kihívások kezelésében. Az új fejlesztések és kihívások közé sorolhatjuk az Európai Bizottság kezdeményezéseit – az EOSC (European Open Science Cloud), az EuroHPC (European High-Performance Computing) és az European Data Gateway-ek – valamint az oktatói és hallgató mobilitás támogatását. A kutatási és oktatási együttműködések sikeressége egyre inkább a kutatási adatok életciklusának végponttól végpontig terjedő támogatását, illetve átfogó munkafolyamatokat követel meg, különösen, ha az európai kutatási infrastruktúrákról van szó. A GÉANT közösség és együttműködés kulcsfontosságú e kezdeményezések sikerében.

Mohácsi Jánoson kívül Andreas Dudler, SWITCH (Svájc), Eric Durieux, RENATER (Franciaország), Lars Fischer (Nordunet) Skandinávia és Paul Feldman (független) az újonnan megválasztott GÉANT igazgatósági tagok.