50 000 laptop teljesítménye, egyetlen szuperszámítógépben –megérkezett Komondor, hazánk legerősebb szuperszámítógépe

50 000 laptop teljesítménye, egyetlen szuperszámítógépben –megérkezett Komondor, hazánk legerősebb szuperszámítógépe

5 petaflops teljesítményével a világ TOP 500 szuperszámítógépének rangsorában debütál hazánk legújabb és eddigi legerősebb szuperszámítógépe, a Komondor. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer a teszteket követően hamarosan a felhasználók rendelkezésére áll.

A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben éppúgy, mint az innovatív ipari megoldások kidolgozásánál. A mindennapokban olyan feladatok megoldásában segít, mint például a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás vagy az orvostudomány legújabb vívmányainak fejlesztése.

A legújabb magyar szuperszámítógép, a Komondor telepítése szeptemberben kezdődött meg a KIFÜ, Debreceni Egyetem Kassai úti campusán található Szuperszámítógép Központjában. Az új szupergép teljesítménye 5 HPC petaflopsra tehető, amely a nagy kapacitású processzoros és a grafikus számítási egységek mellett dedikált Mesterséges Intelligencia, valamint Big Data partíciót is tartalmaz. Az energiahatékony hűtéssel ellátott Komondor a hazai felsőoktatást, közoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat, közgyűjteményeket és egyéb közintézményeket kiszolgáló, KIFÜ biztosította hálózat révén 100 Gb/s sávszélességgel lesz elérhető. A gép kapacitását a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik térítésmentesen vehetik igénybe, valamint bizonyos feltételekkel az innovatív – kutató-fejlesztő tevékenységet végző – piaci szereplők számára is elérhető ez a lehetőség. 

„Egy 2020-as kormányhatározat (1422/2020. (VII. 23.) a KIFÜ-t jelölte ki a nemzeti HPC infrastruktúra fejlesztéséért, üzemeltetéséért, valamint a nemzeti kompetencia központ működtetéséért felelős szervezetnek. Az azóta eltelt időszakban jött létre a KIFÜ HPC Kompetencia Központ. A központ feladat a hazai HPC közösség kiépítése és a szuperszámítástechnika népszerűsítése, valamint a külföldi szakmai partnerekkel történő aktív kapcsolattartás. A Központ célja, hogy segítse a felhasználókat a szuperszámítástechnikában rejlő potenciál megismerésében, a specifikus ismeretek elsajátításában. A HPC projektünk az évtized legnagyobb volumenű hazai informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően olyan szuperszámítógép kezdi meg működését, amely teljesítménye 50 000 laptop teljesítményével azonos” – mondta el Dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség általános elnökhelyettese.

 

Bővebb információ a https://hpc.kifu.hu/hu/komondor oldalon.