Szupergyors Internet Program (SZIP)

Jelenlegi hely

Projekt címe: Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése
Projekt azonosító száma: GINOP-3.4.1-2015


Háttér és célok

A Kormány a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célkitűzéseként, összhangban az Európai Unió Digitális Menetrendjével vállalta, hogy 2020-ra minden háztartás számára elérhető legyen a legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége és hogy a háztartások legalább 50%-ában 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre. A Szupergyors Internet Program (projekt)-szervezeti kialakítására a KIFÜ-ben került sor 2014-ben.

Feladatok és szervezet

A megfogalmazott célkitűzésekkel összhangban a program feladatai között szerepel a szükséges fejlesztések előkészítése, beleértve a piaci és területi felméréseket, a stratégiai, pénzügyi és infrastrukturális, valamint a fejlesztési tervezést, gazdasági vizsgálatokat, a felmerülő pályáztatások előkészítését, a pályázatok részletes műszaki anyagainak kidolgozásával, a pályáztatás lebonyolításával, a beérkező pályázatok kiértékelésével, és a támogatási döntések előkészítésével. A Program alapvető feladata, hogy a kidolgozás során mindvégig figyelemmel kísérje, ellenőrizze, elakadás esetén támogassa a kivitelezést végző piaci cégek munkáját, illetve, hogy a kivitelezés során végig megfelelően informálja a projekt haladásáról, a felmerült kérdésekről és problémákról a Program felsőbb szintű irányítását és felügyeletét ellátó szervezeteket és a rajtuk keresztül a közvéleményt.

A Program szervezeti felépítése: 

  • SZIP Programiroda
  • Kivitelezések követése projekt (KKP): A megvalósítás ellenőrzésére és támogatására kialakított felügyelőmérnöki hálózat (FEM). 
  • HTMR projekt (Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer)

Eredmények, jövőbeli kihívások

Az elért eredmények szempontjából fontos, hogy a fejlesztésre szoruló majd 1 millió igényhely sorsát a program több mint 90%-os hatékonysággal menedzselte 2018. első negyedévéig, mintegy fele-fele arányban önerős vagy támogatott (EU, vagy állami) megoldással. Ezek a fejlesztések folyamatban vannak a FEM hálózat kontrollja alatt. Az elért munka nemzetközi elismeréseként a 2017-es „European Broadband Award” gálán a legjobb három európai állami finanszírozású projekt közé sikerült bekerülni.
A 2018-2020-as évekre és a visszamaradt feladatokra tekintettel a prioritási lista élén a még nem menedzselt ellátatlan mintegy 80-100 ezer igényhely pályáztatása a fő célkitűzés. Ezzel párhuzamosan egy országos vezeték nélküli (4G alapú) „SZIP mobil” szolgáltatás beindítása és az egyre kiterjedtebb és előrehaladottabb kivitelezések „felügyelőmérnöki kézben tartása” a fő célok.

SZIP-Mobil oldal elérése: SZIP-mobil

Konzultáció

Az eddigi legnagyobb volumenű hálózatfejlesztés eredményes végrehajtása érdekében frissítésre kerül az országos szintű adatbázis az újgenerációs szélessávú lefedettségről. A következő évek beruházásait megalapozó adatok pontosításához a kormány a lakosság és a települési vezetők közreműködését is kéri.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adategyeztetést indít, amelynek keretében az állampolgárok és a települések vezetői 2019. november 15-ig a szipkonzultacio[at]kifu[dot]hu  email címen keresztül jelezhetik, ha a térképen szereplő, szélessávú internettel nem lefedett címek eltérnek az Önök által tapasztalttól. Nem lefedett címnek azt tekintjük, ahol igény esetén nem áll rendelkezésre legalább 30Mbps névleges letöltésű sebességű internet egyetlen szolgáltatónál sem.