Szakmai állásfoglalások az EOSC szakértői munkacsoportjától

Szakmai állásfoglalások az EOSC szakértői munkacsoportjától

Az EOSC irányítótestület, a tudománypolitikai alcsoport és az ESFRI–EOSC koordinációs munkacsoport szakembereiből összeállt munkacsoport két szakmai állásfoglalást tett közzé az EOSC stratégiai alapjaira és az EOSC-hoz kapcsolódó gyakorlati feltételekre vonatkozóan.

A két független munkaanyag Opinion paper on FAIR data productivity és Opinion paper on advanced digitalisation of research címmel jelent meg.

Az utóbbi dokumentum a kutatási szférában megjelenő, egyre gyorsuló és bővülő digitalizáció és az EOSC viszonyát vizsgálja. A szakértők megállapítása szerint a kutatások reproducibilitása–megismételhetősége és az adatok használhatósága egyre könnyebben megvalósulhat a digitalizáció előretörésével. Az adatgyűjtés, a validálás, az adatelemzés és a szimulációk lefuttatása mind digitális környezetbe költözhetnek, és ha ez válik a kutatói szektor bevett gyakorlatává, az megkönnyítheti a nyílt tudományos alapelvek érvényesítését és a kutatási eredmények ellenőrizhetőségét.

A másik munkaanyag a FAIR adatterek minőségi adatokkal való feltöltésére helyezi a hangsúlyt. A szerzők meglátása szerint, ennek megvalósulása jelentősen támogatná a gépi tanulást és a kutatók számára használható mesterséges intelligencia betanítását. A dokumentum felhívja a figyelmet a jelentős adattereket üzemeltető állami és kutatási szereplők felelősségére, amelyek segíthetik azt, hogy nagy mennyiségben álljanak elő FAIR adatterek, amelyek lehetővé teszik a további fejlesztéseket.

További részletek: https://eosc.eu/news/2024/06/two-new-opinion-papers-by-the-eosc-sb-policy-sub-group/