Blokklánc rendszertervezés kisvállalatoknak

Blokklánc alkalmazások követelménybiztosítása a gyakorlatban

Elérhető dátum és regisztráció:

2024. június 3 – 4.
Regisztráció

2024.december 5 – 6.
Regisztráció

Formátum:

hybrid (személyes vagy online) élő angol nyelvű előadások (2×8 óra)

Nyelv:

angol

Tandíj:

27.000 HUF + Áfa
70 EUR + VAT

A blokklánc alapú alkalmazások tervezésében és megvalósításában egyre fontosabb szerepet kapnak a rendszermérnöki jellegű feladatok. A megoldásoknak ma már egyre inkább meg kell felelniük a blokklánc platform által biztosított integritáson túlmutató követelményeknek is – mint például a teljesítmény, megbízhatóság, karbantarthatóság, privacy és adatbizalmasság. Emellett egyre több esetben szükséges tényleges architektúra-tervezést végeznünk – blokklánc-közi és blokkláncon kívüli integrációval, külső adatforrásokkal, “Layer 2” megoldásokkal.

A ”Blokklánc rendszertervezés kisvállalatoknak” kurzus célja, hogy jól fókuszált áttekintést adjon a fő kihívásokról és a jelenleg alkalmazott megoldásokról, ami lehetővé teszi a rendszermérnöki jellegű tervezést és a megismert módszerekben igény szerint további elmélyedést, a gyakorlatban használható módszereket és mintákat bemutatva.

A kurzus alapvetően egyenértékűen tárgyalja a szervezetközi platformokat (Hyperledger Fabric és konzorciális Ethereum) és a publikus (Ethereum alapú) hálózatokat, az adott hallgatóság előzetes igényfelmérése alapján a résztvevők igényeihez adaptálva.

Amit kínálunk
Ethereum és Hyperledger Fabric, mint elosztott rendszer
Ethereum és Hyperledger Fabric alapú megoldás-architektúrák
Blokklánc megoldások követelményvezérelt tervezése: áttekintés
Modellezés: folyamatok, adatérzékenység, hozzáférési szabályok
Teljesítményre és időbeliségre tervezés
Privacy és bizalmasság biztosításának fő mintái
Okosszerződések szoftvertechnológiája – rövid helyzetkép
Rendszerszintű kockázatok felmérése és kezelése
Okosszerződések sérülékenységei és szoftverhibái: típusok, hatások, audit, verifikáció és validáció
Integrációs minták és megoldások: blokkláncok integrációja, blokklánc és meglévő rendszerek integrációja
Mire készít fel a képzés?
Blokklánc alapú megoldásokkal szemben támasztott műszaki követelmények megfogalmazására
A fő kockázatok azonosítására és műszaki megoldástervezésre
Implementációs projekttervezésre és a szükséges szakértelem azonosítására
Kinek ajánljuk?

A kurzust jellegéből fakadóan leginkább alapvető blokklánc ismeretekkel már rendelkező informatikusoknak ajánljuk, de nyitott a blokkláncokkal még csak ismerkedő mérnökök és a szélesebb, informatikai előképzettséggel rendelkező publikum számára is.

Rendszer- és szoftverfejlesztők
Rendszertervezők
Architectek
Termékgazdák (Product Owner)
Oktatóink

Dr. Kocsis Imre, blockchain labor vezető, egyetemi adjunktus
Kritikus Rendszerek Kutatócsoport, BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Kocsis Imre a BME Kritikus Rendszerek kutatócsoport oktatója és kutatója, a csoport blokklánc laborjának szakmai vezetője. A blockhchain alapú megoldásokat és alkalmazásaikat 2016 óta oktatja és kutatja, a szervezetközi blokklánc megoldásokkal, azon belül pedig a Hyperledger platformokkal a fókuszban. A szervezetközi blokkláncok rendszertervezési kérdéseinek, követelményvezérelt tervezésének, kritikus és digitális jegybankpénz alkalmazásainak szakértője. Vezeti az egyetem tevékenységeit a Hyperledger Alapítványban és a BME részvételét a European Blockchain Services Infrastructure (EBSI) hálózatban. A Blokklánc Koalíció oktatási munkacsoportjának vezetője.

Dr. Klenik Attila

Klenik Attila (PhD) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen doktorált, blokklánc és elosztott főkönyv technológia szakértő. Kutatási területei a teljesítménymodellezés és a rendszerek szolgáltatásbiztonságra tervezése. Akadémiai ismeretei mellett sokéves ipari tervezési és kivitelezési tapasztalattal is rendelkezik a területen.

Péter Bertalan Zoltán

Péter Bertalan Zoltán mérnökinformatikus doktorandusz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Elsődleges kutatási területei az elosztott főkönyvi rendszerek és blokkláncok, illetve ezek szolgátatásbiztonságra tervezése.