Innovációs központok segítik a hazai kkv-k digitális fejlődését

Innovációs központok segítik a hazai kkv-k digitális fejlődését

Az Európai Bizottság Digitális Programja keretében hazánkban öt Európai Digitális Innovációs Központ (European Digital Innovation Hubs – EDIH) alakult. A kis- és középvállalkozások, valamint a közszféra digitalizációját támogató központok létrehozásának célja, hogy – az Európai Bizottság célkitűzésével összhangban – a kkv-k 90%-a legalább alapszinten használjanak digitális eszközöket, javítva ezzel a magyar vállalkozások versenyképességét.

A hároméves projektek számos területen – mesterséges intelligencia, adatgazdaság, agrárdigitalizáció, nagy teljesítményű számítógép, kiberbiztonság – támogatják a digitális technológiákban való könnyebb eligazodást és segítik a leendő partnereket azok megfelelő üzleti alkalmazásában.

A Magyarországi Európai Digitális Innovációs Hubok térképe

A HPC EDIH- (High-performance computing) megvalósítója a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), amely szorosan kapcsolódik a nemrégiben átadott, Komondor szuperszámítógép infrastruktúra kkv-k körében történő hasznosításához. Dr. Spaller Endre, a szervezet elnöke elmondta, hogy a KIFÜ-nél rendelkezésére álló szuperszámítógép infrastruktúra minden olyan vállalkozást kiszolgál, amely felismeri, hogy fejlődésének feltétele a digitális megoldások és a HPC használata.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a mezőgazdasági termelőket az adatgyűjtésen és elemzésen alapuló gazdálkodásra való átállásban az Agrár EDIH segíti majd; az egészségügy és az élelmiszeripar szereplőinek digitális átalakulását az Adat EDIH támogatja, a DigitalTech EDIH kiberbiztonsági támogatást nyújt, az MI EDIH pedig a mesterséges intelligencia vállalati szintű hasznosításában segít.