GÉANT állásfoglalás az EOSC Node-okkal kapcsolatban

GÉANT állásfoglalás az EOSC Node-okkal kapcsolatban

Az EOSC jövőképének fontos részét jelenti az EOSC Node-ok létrehozása és fenntartása, amelyek csomópontokként segíthetik az európai kutatókat az adatkezeléssel kapcsolatos feladataikban. A GÉANT mint az európai kutatási infrastruktúrák képviselője rövid állásfoglalást tett közzé, amelynek fő célja, hogy az EOSC Node-ok kutatóközpontú működtetését biztosítsa.

Az állásfoglalás kiemeli az alapos előkészítés és egységes fellépés fontosságát. A GÉANT a korábbi évtizedekben jelentős eredményeket ért az európai szintű föderációk kialakításával és üzemeltetésével. Ezeket a tapasztalatokat szeretné tovább vinni a kialakuló EOSC Node-okkal kapcsolatos munkában is. Az állásfoglalás kiemelten fontosnak tekinti a kutatói közösség szerepét, a teljes egyetértéssel történő döntéshozatal kialakítását, a kutatói igényekre reagáló szolgáltatási portfólió kiépítését, a meglevő infrastruktúrára való alapozást, illetve a pénzügyi fenntarthatóság kereteinek kidolgozását.

A teljes állásfoglalás: https://eosc.eu/news/2023/09/geant-publishes-eosc-nodes-position-paper-on-behalf-of-nren-community