Elindult az Open Science Trails projekt

Elindult az Open Science Trails projekt

2024 februárjában tartották az új EOSC-os projekt, az Open Science Trails (OSTrails) nyitóeseményét. A 38 konzorciumi partner együttműködésével megvalósuló, hároméves projekt célja, hogy – az EOSC segítségével – a kutatási életciklus minden szakaszában erősítse a FAIR-alapelvek megvalósulását.

A konzorcium vezetője az OpenAIRE, a meglevő, EOSC-ba integrált eszközök további fejlesztésével és tökéletesítésével szeretné támogatni a kutatókat. A támogatás három pillér köré épül: Az első a kutatás előkészítése. Ez elsősorban a FAIR-alapelveket követő, számítógépek által kezelhető adatkezelési tervek megvalósítását jelenti. A második pillér a nyomon követés, amely a megvalósult kutatási eredmények megtalálhatóságát és egységes felületen való megjelenítését jelenti az OpenAIRE által kezelt tudásgráfon keresztül. A harmadik pillér pedig a kutatások értékeléséhez nyújtott támogatás, amely egy moduláris eszközpark segítségével segíti a FAIR-alapelvek vizsgálatát. .

A projekt során az OpenAIRE számos nyílt tudományos terméke bővülhet újabb funkciókkal, így például az Argos, az OpenAIRE Graph, illetve az OpenOrgs is új fejlesztéseket kaphat. (Az utóbbi OpenAIRE szolgáltatásban a KIFÜ biztosítja a magyarországi adminisztrátori támogatást.)

További részletek:

https://ostrails.eu/ostrails-kickoff

https://www.openaire.eu/openaire-and-37-partners-launch-the-open-science-trails-project