Adattó

Napjaink big data kihívása egyszerre mennyiségi és minőségi, hiszen a feldolgozandó adatok mennyisége folyamatosan növekszik, az adatok beérkezésének üteme pedig rendkívül felgyorsult. A beérkező adatok nem egységesek, formátumok nagyon eltérő lehet. Az adattó vagy data lake olyan adattárolási rendszer, amely képes nagy mennyiségű, különböző típusú adatok eredeti formában történő tárolására. Az adattó-szolgáltatások lehetővé teszik ezen adatok gyűjtését, tárolását, feldolgozását. Az adattó képes továbbá ügyfeleink adatainak üzleti intelligencia és analitikai eszközökhöz való integrálásához. Az adattóban egyaránt tárolhatók strukturált (hagyományos táblázatos formátumba tárolt adat, Excel munkalap, adatbázis vagy CSV fájl), félstrukturált (weblap, xml vagy json formátumba tárolt adat) és strukturálatlan (nem követnek egyértelmű struktúrát, mint például a szöveges dokumentumok, az e-mailek, a kép és hanganyagok vagy a naplófájlok) adatok is. Így képesek vagyunk széles körű lehetőségeket nyújtani az adatok sokféle formátumban történő tárolására és felhasználására, ez pedig elősegíti ügyfeleink adatvezérelt döntéshozatalát.

Miért a KIFÜ adattó?


A nyers adatokat konszolidáltan, integráltan, biztonságosan és hozzáférhetően, a GDPR előírásokat maximálisan betartva tároljuk. A központi helyen történő tárolás előnye az optimalizált költség mellett a nagyfokú védelem garantálása. Ügyfeleink számára különféle számítási feladatok végrehajtását is biztosítjuk, így a big data feldolgozást, a gép tanulás és az SQL-lekérdezések lehetőségét. A KIFÜ adattó nem csak a big data elemzést, a gépi tanulást, a prediktív elemzést és az intelligens cselekvést támogatja, az adatok különböző alkalmazásokban való konzisztenciáját is biztosítja.

KIFÜ adattó szolgáltatások

Data Lake as Sevice
Biztosítjuk a hardveres és szoftveres környezetet, üzemeltjük a rendszert, adott esetben a feldolgozási zónában is vállalunk feladatellátást. A feldolgozás azonban teljes egészében ügyfelünk hatáskörébe tartozik, azaz partnereink saját szakértői, a saját üzleti intelligencia szoftvereiken keresztül (pl. PowerBI) futtatják a lekérdezéseket.
Data Science as Service
Ebben az esetben az adatokat nem csak gyűjtjük az adattóban, hanem előkészítjük a feldolgozásra, valamint elemezzük is azokat. Ügyfeleinken a végeredményként előálló információt, elemzést adjuk át.