Adatnagykövetek a fejlődő országokban

Adatnagykövetek a fejlődő országokban

A DataCite kihirdette, hogy kik kapnak lehetőséget arra, hogy a fejlődő országokban népszerűsítsék a kutatási adatok kezelésével kapcsolatos ismereteket. Az erre irányuló pályázati kiírás három különböző tevékenységre vonatkozott. A tudománynépszerűsítéssel foglalkozó nagykövetek nyílt tudománnyal és adatkezeléssel kapcsolatos képzéseket tartanak, kiadványokat és módszertani segédleteket állítanak össze az adott ország nyelvén, népszerűsítik a FAIR-alapelveket, az egyedi azonosítók és a metaadat-sémák következetes használatát. Az infrastruktúrát segítő projektek a nemzeti (adat)repozitórium megvalósítását tűzték ki célul. A harmadik csoportba sorolható projektek meglévő repozitóriumok továbbfejlesztésével és adatokkal való feltöltésével foglalkoznak. A nyertes pályázók a pénzügyi támogatása mellett szakmai segítséget kapnak a DataCite munkatársaitól.

A kiírás keretében a fejlődő országok egy-egy projektje valósíthatja meg a kutatási adatokkal kapcsolatos feladatokat, illetve az azokhoz kapcsolódó kutatásmódszertani képzéseket.

A nyertes pályázatok Libanon, Mexikó, Uganda, India, Argentína, Elefántcsontpart, Zimbabwe, Indonézia, Grúzia, Tunézia, Nigéria és Brazília egy-egy kutatócsoportját támogatják.

További részletek:

Mejias, G., & Cousijn, H. (2024). Announcing the First Cohort of DataCite Global Access Fund Awardees! DataCite. https://doi.org/10.5438/XR20-PJ13