A nyílt tudomány nehézségei a jelenlegi kutatási rendszerben

A nyílt tudomány nehézségei a jelenlegi kutatási rendszerben

A Bristoli Egyetem kutatói négyszász brit kutató megkérdezésével mérték fel a jelenlegi kutatási rendszer és a nyílt tudomány kapcsolatát. A 2023. évi pillanatkép a kutatási rendszerről és annak fejlesztési lehetőségei (A snapshot of the academic research culture in 2023 and how it might be improved) című jelentés szabadon elérhető mindenki számára.

A jelentés alapján a kutatók kritizálták a jelenlegi kultúrát, amelyet igazságtalannak éreznek, és elsősorban a hagyományos, lektorált folyóirat-cikkekre helyezi a hangsúlyt. Több kutató is úgy érezte, hogy a kutatásokat olyan nyomás alatt végzik, mintha „regényírók lennének kutatók helyett”.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a kutatók harmada nem publikált kutatásokat azért, mert azok eredménye nem eléggé vonzó a kiadók számára. Sokan beszámoltak arról is, hogy csak a kutatási eredmények számítanak, a módszertan és az alátámasztó adatok kevésbé.

A jelentés szerint a jelenlegi helyzet megváltoztatásához elengedhetetlen a nyílt tudományos rendszer népszerűsítése, a kutatásértékelés megváltoztatása, a tanulmányok mellett a kutatási folyamat kisebb elemeinek értékelése, illetve a pályázati kiírások elvárásainak módosítása.

További részletek és a teljes jelentés:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8165704

https://www.octopus.ac/research-culture-report