A HPC program erősáramú előkészítése és megvalósítása

  • Projekt címe: A HPC program erősáramú előkészítése és megvalósítása
  • Projekt azonosító száma: 2020-2.1.1-ED-2020-00096
  • Kedvezményezett neve: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
  • Támogatás összege: 154 000 200 Ft
  • Támogatás mértéke: 100%
  • A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. június 30.

A HPC-k (High Performance Computing) vagy más néven szuperszámítógépek korunk legnagyobb adatfeldolgozási teljesítményű számítástechnikai eszközei közé tartoznak és olyan komplex feladatok végrehajtására képesek, amelyeket hagyományos komputerekkel sok-sok év alatt sem biztos, hogy meg tudnánk oldani. A „A HPC program erősáramú előkészítése és megvalósítása” című projekt egy a KIFÜ által megvalósításra kerülő nagy szabású, több finanszírozási forrásból támogatott fejlesztés része. A teljes HPC Program keretében a Szuperszámítógép kapacitások növelése és az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések mellett a HPC felhasználást népszerűsítő, valamint az ahhoz szükséges tudást és ismereteket megosztó kompetencia központ és egy a vállalkozások K+F+I tevékenységét ösztönző és a szuperszámítógép használatát segítő szolgáltatás fejlesztés is megvalósításra kerül.

A fentiekből jól látható tehát, hogy a HPC telepítése és beüzemelése egy nagyon komplex és sok elemből, fejlesztésből álló feladat, melynek kiemelten fontos része a szünetmentes ellátást biztosító eszközök beszerzése és beüzemelése.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségen belül megvalósításra kerülő „HPC Program” részeként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „A HPC program erősáramú előkészítése és megvalósítása” címet viselő projekt a HPC összetett és sokrétű beszerzési és beüzemelési tevékenységei közül a hardver működtetéséhez szükséges elektromos és szünetmentes ellátás biztosítását célzó tevékenységek egy részét valósítja meg.

Az NKFI Hivatal által támogatott projekt keretében a HPC stabil működését biztosító, új, 1,3 MW teljesítményű erősáramú megtápláláshoz kapcsolódó szünetmentes ellátáshoz szükséges és egyéb villamos berendezéseinek beszerzésére és telepítésére kerül sor.

A projekt a több, mint 7 milliárd Ft-os HPC fejlesztéshez összesen 154.000.200,- Ft-os támogatást biztosít.