A 16. berlini open science konferencia állásfoglalása

A 16. berlini open science konferencia állásfoglalása

A 16. Berlin Open Access Conference hagyományosan az egyik legfontosabb találkozója a nyílt hozzáféréssel foglalkozó szakembereknek és döntéshozóknak Európában. A legutóbbi tanácskozáson 38 ország kutatásfinanszírozói és kutatói vettek részt, akik a rendezvény végén publikálták közös állásfoglalásukat.
A dokumentum négy pont köré gyűjti a nyílt hozzáféréssel kapcsolatos megállapításokat:
1. A teljeskörű nyílt hozzáférésre való átállás felgyorsítására van szükség globális szinten. Ehhez fontos elvárás, hogy a kutatóknak ne kelljen fizetnie a publikálásért.
2. A nyílt hozzáféréssel kapcsolatos tudománypolitikai döntéseknek támogatnia kell az egyenlőséget. Kerülni kell a földrajzi vagy tudományterületi különbségek elmélyülését.
3. Csak olyan publikációs modellek támogathatók, ahol a szakmai ellenőrzés és lektorálás minden esetben a kutatói közösség feladata és felelőssége marad.
4. A felhasználói jogokról minden esetben a szerzőnek kell dönteni. Az országos és intézményi szerződéseknek nem szabad korlátozni a kutatókat abban, hogy milyen felhasználási jogot engedélyeznek a tanulmányaikhoz.
További részletek: https://oa2020.org/b16-conference/b16-final-statement/