Piaci felhőszolgáltatások az európai kutatók számára

Piaci felhőszolgáltatások az európai kutatók számára

Az EOSC Future egyik fontos feladata volt, hogy piaci alapú felhőszolgáltatások lehetőségét biztosítsa az európai kutatók számára. A GÉANT – mint az európai kutatásiinfrastruktúra-szolgáltatókat tömörítő szervezet – aktívan koordinálta a projekt erre irányuló tevékenységét a 8. munkacsomagban.

A projekt részeként a partnerek kidolgozták és a gyakorlatban megvalósították a piaci alapú felhőszolgáltatások közbeszerzésének módszertanát. A GÉANT korábban hasonló eredményeket ért el az OCRE projekt keretein belül is. Az EOSC Future-ben végzett feladatoknak köszönhetően a kereskedelmi felhőszolgáltatások innovációs lehetőségei elérhetővé váltak a kutatási szféra számára is.  A módszereknek köszönhetően egy fenntartható üzleti modell alapján skálázható és igények alapján szétosztható felhőszolgáltatás valósulhatott meg, ami minden európai régióban hatékonyan támogatja az innovatív kutatási projekteket.

A munkacsoport szakértői hosszabb interjúban számoltak be a tapasztalataikról a GÉANT szakmai magazinjában.

További részletek: https://connect.geant.org/2024/03/19/from-the-ocre-project-to-eosc-future-lessons-learned-in-commercial-cloud-procurement

https://connect.geant.org/wp-content/uploads/2024/03/GEANT_CONNECT-45_Spotlighting-the-heroines-behind-the-scenes.pdf