11 stratégia, hogy a nyílt tudomány alapvető elvárás legyen

11 stratégia, hogy a nyílt tudomány alapvető elvárás legyen

Német kutatók foglalták össze, hogy milyen stratégiákat érdemes követni ahhoz, hogy egy kutatóintézeten belül a nyílt tudomány váljon az elfogadott normává. A 11 javasolt stratégia három fő téma köré csoportosítható: a kutatásértékelési elvárások reformja, a nyílt tudományos képzések megvalósítása, illetve a közösségépítés.

A szerzők megállapítják, hogy a nyílt tudományos gyakorlatokat még napjainkban is gyerekcipőben járnak sok intézményben. A tanulmányban a 11 javasolt stratégia ismertetése mellett azt is bemutatják, milyen feltételek szükségesek ezek megvalósításához. Így a szükséges szakmai ismeretek és adminisztratív erőforrás mellett a vezetői elköteleződés, a szervezeti felépítés kialakítása is fontos része egy-egy stratégia megvalósításának. A leírások lehetővé teszik, hogy az egyes intézmények a számukra leginkább megfelelő stratégiát válasszák a nyílt tudomány terjesztésére, és azt hozzáigazítsák saját intézményi lehetőségeikhez.

A teljes tanulmány: Eleven strategies for making reproducible research and open science training the norm at research institutions. eLife 12:e89736. https://doi.org/10.7554/eLife.89736